latinica  ћирилица
01/09/2015 |  08:19 | Autor: RTRS

U Briselu danas o mlijeku iz BiH (VIDEO)

Istekao je rok koji su mljekari dali nadležnim institucijama BiH da riješe problem izvoza mlijeka iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.
Mlijeko na policama trgovina (ilustracija) -
Mlijeko na policama trgovina (ilustracija)

Najava o blokadi uvoza mlijeka iz Hrvatske, za sada će biti odgođena sve dok ne bude poznat ishod sastanka direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomira Kalabe sa direktorom za veterinarstvo Evropske komisije, danas u Briselu.

Ako odluka o blokadi ne bude poništena, mljekari najavljuju radikalne poteze, među kojima je i zabrana uvoza mlijeka iz Hrvatske.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović uvjeren je da je žalba Hrvatske na izvoz mlijeka iz BiH u EU zakasnila, da nije utemeljena na pravilima Evropske komisije i da je BiH ispunila sve tražene uslove.

Istakao je da je u ovom slučaju riječ samo o prolongiranju, gubljenju vremena i zavlačenju.

Kaže da je prioritet da Evropska komisija definitivno donese svoj stav narednih pet do sedam dana i da Hrvatska nema nijedan opravdan razlog za podnošenje žalbe.

Smatra da su u pozadini dva razloga- konkurencija bh. mlijeka i nezadovoljstvo što BiH još nije potpisala dodatni protokol, odnosno nije izvršlia adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.