latinica  ћирилица
01/09/2015 |  10:15 | Autor: SRNA

Cvijanović: Unapređenje obrazovanja - ključni faktor stabilnosti

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poželjela je svim prvačićima širom Srpske srećan i uspješan početak školovanja, a svim učenicima i prosvjetnim radnicima srećan i uspješan početak školske godine.
Osnovna škola u Petrovu - Foto: SRNA
Osnovna škola u PetrovuFoto: SRNA

"Zadovoljstvo nam je što od prošle školske godine imamo blagi rast upisa učenika u prvi razred osnovne škole", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Vlada Republike Srpske i ove godine obezbijedila besplatne udžbenike za oko 21.000 učenika prvog i drugog razreda osnovnih škola, te da je za tu namjenu izdvojeno oko 100.000 KM.

Prema njenim riječima, besplatni udžbenici biće obezbijeđeni i odličnim učenicima od trećeg do devetog razreda osnovnih škola koji dolaze iz porodica sa četvoro i više djece.

Cvijanovićeva je istakla da je u budžetu za 2015. godinu planirano 4,6 miliona KM za prevoz učenika, a da je Vlada Republike Srpske odobrila i 380.000 KM za sanaciju sistema grijanja u školama, što će biti realizovano u narednom periodu.

"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske će i u novoj školskoj godini plaćati prevoz svim učenicima osnovnih škola koji stanuju na udaljenosti većoj od četiri kilometra od škole, a u školskoj 2014/2015. godini to je obezbijeđeno za oko 21.000 učenika u Srpskoj", dodala je Cvijanovićeva.

Nakon poplava, protekla školska godina iskorištena je za sanaciju 54 predškolske ustanove, osnovne i srednje škole stradale u poplavama, odobreno je skoro 13 miliona KM iz EU programa za oporavak od te prirodne katastrofe, a značajna sredstva, od dva miliona maraka, donirala je i Vlada Srbije.

Predsjednica Vlade zahvalila je na pomoći i velikoj podršci u obnovi škola poslije poplava koju su pružili domaći i međunarodni donatori.

Ona je podsjetila da je iz Razvojnog programa Republike Srpske u periodu od 2007. do 2014. godine u osnovne škole uloženo 38,5 miliona KM, a u srednje obrazovanja 8,5 milona KM.

"Јedan od strateških ciljeva Vlade Srpske je stvaranje uslova za konstantno unapređivanje obrazovanja, koje je ključni faktor stabilnosti i razvoja svakog društva i zbog toga je naša obaveza da učenicima i nastavnom osoblju omogućimo što bolje uslove za rad", zaključila je Cvijanovićeva.

Povodom početka školske godine u Srpskoj, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, posjetiće Osnovnu školu "Desanka Maksimović" u Trnu, koju u školskoj 2015/16 godini pohađa 1.137 učenika i u kojoj je oko 90 zaposlenih.

U novembru 2014. godine Vlada je za ovu školu izdvojila 50.000 KM za zamjenu kotlova za grijanje, a zahvaljujući sredstvima EU od 162.000 KM za oporavak od poplava, u ovoj školi su u protekloj godini stavili novu fasadu i stolariju.

U Republici Srpskoj ima 187 osnovnih i 92 srednje škole, od čega 88 javnih i četiri privatne.

U osnovnim i srednjim školama u narednoj školskoj godini nastavu će pohađati oko 137.000 učenika, od kojih oko 94.000 u osnovnim školama i oko 43.000 učenika u srednjim školama.