latinica  ћирилица
01/09/2015 |  13:08 | Autor: SRNA

Cvijanović: Početak školske godine prvi veliki izazov za prvačiće

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da početak školske godine prvi veliki izazov ne samo za prvačiće, već i za učenike koji su ranije počeli svoje školovanje.
Željka  Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske - Foto: RTRS
Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike SrpskeFoto: RTRS

"Ovo je bila prilika da se učenicima, njihovim nastavnicima i roditeljima poželi uspješan i srećan početak nove školske godine, a prvacima početak njihovog školovanja", poručila je premijer Srpske, nakon prijema za prvačiće povodom početka školske godine u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Trnu u Laktašima.

Ona je dodala da je ovo bila dobra prilika za druženje sa djecom koja su organizovala priredbu da bi dočekali svoje nove drugare - prvačiće.

"Zadovoljstvo mi je što svake godine na ovaj način počinje školska godina i što smo, uprkos teškim vremenima koja su iza nas i kroz godine krize, uspjeli obezbijediti redovnost plata prosvjetnim radnicima, ali i značajna ulaganja u obrazovni sistem", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je iz Razvojnog programa Republike Srpske u nekoliko prethodnih godina za osnovno obrazovanje izdvojeno 38 miliona KM, dok je osam i po miliona KM izdvojeno za srednje obrazovanje, a čak 83 miliona KM za visoko obrazovanje.

"Naravno da je pred nama puno izazova, od čega je najveći svakako proces organizacije nastavnog procesa i reforma obrazovanja na svim nivoima, ali mi je zadovoljstvo što smo i ove godine uspješno otpočeli novu školsku godinu i što imamo pozitivne trendove i blagi porast broja učenika koji upisuju prvi razred, nakon nekoliko godina negativnih pokazatelja", istakla je Cvijanovićeva.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je danas počela nastava u svih 187 osnovnih škola i 92 srednje u Srpskoj, dok je početak nastave u Osnovnoj školi "Georgi Stojkov Rakovski" u Banjaluci zbog radova odgođen za sedam dana.

"Oko 94.000 učenika krenulo je u osnovnu školu i 43.000 u srednje škole. U prvi razred osnovne škole upisano je 85 učenika manje nego prošle godine jer je prošle godine upisano 10.505, a ove godine 10.422 učenika, s tim da su to podaci iz juna, te očekujemo da će taj broj biti na nivou prošlogodišnjeg", rekao je Malešević.

On je dodao da postoji problem sa područnim odjeljenjima u seoskim sredinama jer, od 495 područnih odjeljenja, u 57 nema upisano nijedno dijete, a u 80 po jedno, te će narednih godina, vjerovatno, doći do gašenja još nekih.

"Ove godine smo donijeli odluku da se ugasi deset takvih odjeljenja gdje je broj đaka spao na jedan", podsjetio je Malešević.

Direktor Osnovne škole "Desanka Maksimović" u Trnu u Laktašima Radoslav Savanović rekao je da je u ovu školu upisano 122 prvačića, a škola ukupno ima 1.138 učenika i ne dolazi do smanjenja njihovog broja.