latinica  ћирилица
01/09/2015 |  14:43 | Autor: TANЈUG

Libanski demonstranti upali u Ministarstvo ekologije

Libanski demonstranti upali su u Ministarstvo ekologije u centru Bejruta, zahtijevajući ostavku ministra zbog gomilanja smeća.
Protesti u Bejrutu (foto: Screenshot/Ruptly) -
Protesti u Bejrutu (foto: Screenshot/Ruptly)

Grupa iz pokreta pod nazivom "Zaudarate" postavila je video snimak na kome se vidi tridesetak demonstranata kako sjede na podu prekrštenih nogu, uzvikujući slogane protiv ministra Muhameda Mačnuka, prenio je Asošijeted pres.

"Mačnuk napolje, napolje, napolje!", vikali su demonstranti, ali nije odmah bilo jasno da li je ministar bio u zgradi.

Desetine demonstranata okupilo se kasnije pred tim ministarstvom da podrži svoje kolege koje su demonstrirale unutra.
Oni su ušli u zgradu ministarstva u malim grupama prije nego što su bezbjednosne službe blokirale glavna vrata.
Bezbjednjaci su blokirali i prostoriju na gornjem spratu i spriječile pristup drugim demonstrantima i medijima.

Liban potresaju protesti protiv vlade, podstaknuti nesporazumom zbog smeća, navodi Rojters.

Nakon velikog protesta u Bejrutu u subotu, ta grupa je izdala nekoliko zahtjeva, uključujući ostavku ministra i zaprijetivši da će pojačati svoje akcije ako se to ne desi.

Ministar je odbio i podnio je ostavku samo u vladinom komitetu postavljenom da riješi krizu. "Oni nisu ispunili naše zahtjeve, ponovo izbjegavaju odgovornost. Mi to nećemo više trpjeti", rekao je jedan član pokreta.

Ti protesti zbog neuspjeha vlade u rješavanju krize zbog gomilanja smeća usred ljeta pretvorili su se u najozbiljnije antivladine demonstracije u Libanu u posljednjih nekoliko godina. Demonstracije predstavljaju izazov za čitavu političku klasu koja je dominirala zemljom od kraja građanskog rata 1990. godine.

One su privukle pristalice širom Libana različitih vjera i političkih shvatanja, što je odraz rastućeg nezadovoljstva ostarjelim i korumpiranim političarima koji ne mogu da obezbijede osnovne usluge.

Do sada je jedini odgovor na demonstracije bilo obećanje predsjednika parlamenta Nabiha Berija da će se voditi razgovori libanskih političara na visokom nivou u narednim danima. On je danas najavio da je prvi dijalog zakazan za 9. septembar.

Njegov poziv su podržali glavni politički lideri u zemlji, ali nije jasno kako će takvi razgovori doprinijeti razrješenju krize.

Premijer Libana Tamam Salam prijetio je da će dati ostavku, kada su slični protesti u avgustu prerasli u nasilje, što bi zemlju moglo dovesti u dublju krizu u vrijeme kada prijeti i prelivanje sukoba iz susedne Sirije.