latinica  ћирилица
01/09/2015 |  15:13 | Autor: SRNA

Britanija mijenja referendumsko pitanje

Britanska Vlada promijeniće tekst pitanja na planiranom referendumu o ostanku u EU kako bi ono bilo neutralnije, nakon preporuke Izborne komisije.
London - Foto: arhiv
LondonFoto: arhiv

Prema prvobitnom Vladinom prijedlogu, glasači je trebalo da odgovore sa "da" ili "ne" na pitanje: "Da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ostane članica EU?". Neki koji žele da Britanija napusti EU kažu da je pitanje nepravedno i neizbalansirano.

"Glasači razumiju pitanje, ali postoje strahovanja da izbor riječi nije uravnotežen i da ima pristrasnosti", rekla je DŽeni Votson, predsjedavajuća Izborne komisije.

Nakon javnih konsultacija, Komisija je preporučila preformulisano pitanje: "Da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ostane članica EU ili da napusti EU?" Dva moguća odgovora su: "da ostane članica EU" i "da napusti EU".

Portparol premijera Dejvida Kamerona rekla je da će Vlada prihvatiti preporuku Komisije i izmijeniti pitanje.

"Cilj premijera oduvijek je bio jasan - dati ljudima jasan, jednostavan izbor i vjerujemo da će to i biti postignuto uz preporuku Izborne komisije", rekla je ona novinarima.

Kameron je obećao da će ponovo pregovarati o britanskim vezama sa EU, kao i da će do kraja 2017. godine biti raspisan referendum o ostanku ili izlasku iz bloka.

Na referendumu prošle godine o nezavisnosti Škotske pitanje je bilo tako formulisano da su oni koji su podržavali nezavisnost morali da daju odgovor sa "da" dok su oni koji su željeli da ostane unutar Ujedinjenog Kraljevstva morali da odgovore sa "ne".

Zbog toga su se pojavile sumnje u okviru pristalica "ne" opcije da je njihova kampanja previše negativna, iako je većina glasača glasala "ne".