latinica  ћирилица
01/09/2015 |  15:59 | Autor: SRNA

Bevanda-Ogava: Јapan pomogao sanaciju područja pogođenih poplavama

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Јapana u BiH Kazuja Ogavu, a tokom susreta naglašeno je da je japanska Vlada pružila značajnu finansijsku pomoć za projekte na područjima pogođenim katastrofalnim poplavama u BiH u maju prošle godine.
Sarajevo (Foto: skyscrapercity.com) -
Sarajevo (Foto: skyscrapercity.com)

Na sastanku je naglašeno da ima prostora da se realizuju i preostali projekti iz fondova za pomoć područjima pogođenim poplavama.

Sagovornici su se saglasili da je ohrabrujuće što je u posljednja dva mjeseca u BiH učinjen niz pozitivnih pomaka u provođenju reformi i približavanju EU, posebno nakon usvajanja reformske agende, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Bevanda je naglasio da je od velikog značaja što su vlasti na svim nivoima u BiH prihvatile mehanizam koordinacije u istovjetnoj formi, čime će se omogućiti da BiH istupa prema EU jednim glasom, uz prethodno poštivanje definisanih procedura kako se dolazi do jedinstvenog stava.

On je poželio Ogavi uspješan rad tokom njegove diplomatske misije u BiH, te zahvalio za dugogodišnju podršku koju Vlada Јapana, kao jedan od najvećih donatora, pruža BiH.

Ogava je istakao da Јapan pruža podršku BiH na njenom evropskom putu, te da dvije zemlje treba kontinuirano da unapređuju saradnju u oblasti ekonomije, kulture i razmjene eksperata.