latinica  ћирилица
01/09/2015 |  16:23 | Autor: SRNA

Vučić- Sobotka: Tehnička i finansijska pomoć Češke za migrantsku krizu

Češka je ponudila Vladi Srbije tehničku i finansijsku pomoć od 360.000 evra za migrantsku krizu, rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić poslije susreta sa češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom.

Vučić je izjavio novinarima u Palati Srbija da vjeruje da će još neke vlade slijediti ovaj primjer i precizirao da se tehnička pomoć odnosi na opremu za policiju u Srbiji, a finansijska ide direktno Vladi Srbije.

On je istakao da se Srbija suočava sa velikim talasom izbjeglica i da je od početka ove godine registrovano 115.000, koji su prošli kroz Srbiju, a da ih u ovom trenutku na četiri tačke u Srbiji ima 7.800, te da je svega nekoliko desetina tražilo konačni azil u Srbiji.

"Trudimo se da im pomognemo koliko možemo u hrani i obezbeđivanju najelementarnijih stvari za opstanak", istakao je Vučić, navodeći da migranti znaju gdje idu, te podsjetio na iskustvo Srbije sa gotovo 400.000 izbjeglih Srba.

Vučić je rekao da Češka podržava otvaranje prvih poglavlja Srbije sa EU do kraja ove godine, te izrazio nadu da će se uvećati srpsko-češka privredna saradnja.

Sobotka je istakao da je Srbija kao tranzitna zemlja za migrante dosta ugrožena tim migracijama, koje idu preko Balkana ka zapadnoj Evropi i da je Češka ponudila tehničku i finansijsku podršku Srbiji da se izbori sa ovim talasom migranata.

"Želimo da ponudimo eksperte koji se bave migracijama, a ponudili smo Vladi Srbije odmah 10 miliona čeških kruna /više od 360.000 evra/", rekao je Sobotka.

Sobotka je naveo da Češka želi da pruži jaku podršku evropskim integracijama Srbije i otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja u toku ove godine, navodeći da to Srbija zaslužuje, kao i sve zemlje zapadnog Balkana.