latinica  ћирилица
01/09/2015 |  17:07 | Autor: SRNA

Vučić: Mjere štednje biće nastavljene

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će mjere štednje biti nastavljene bez obzira na trenutno dobre ekonomske pokazatelje jer Srbiji predstoji još dosta posla, uključujući i mnoge strukturne promjene.

On kaže da Vlada Srbije može da bude zadovoljna rezultatima rada u prethodnom periodu jer su javne finansije uređene, a očekuje se i da državna kasa bude punija.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji na novinare u Beogradu sa češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom rekao da je Srbija za osam mjeseci ove godine ostvarila deficit od 30 milijardi dinara /248 miliona evra/, koji je za ovu godinu bio planiran od 132 milijarde dinara.

"Plan je da privredni rast Srbije u narednoj godini bude plus dva odsto, a 2017. očekuje se još bolji rezultat kako bi se srpska privreda približila po rezultatima zemljama poput Češke", rekao je Vučić.

On kaže da je inflacija u Srbiji na međugodišnjem nivou jedan odsto i ponovio da će krajem godine biti povećane plate u javnom sektoru, kao i penzije i da očekuje da će se Međunarodni monetarni fond saglasiti sa takvim stavom Vlade Srbije.

Kada je riječ o privrednoj saradnji sa Češkom, Vučić navodi da je godišnja robna razmjena dvije zemlje 640 miliona evra, od čega je 280 miliona evra izvoz Srbije u Češku.

"Sa predstavnicima čeških komapnija koji borave u Srbiji razgovarali smo o pojedinim projektima, naročito u oblasti infrastrukture", rekao je Vučić i precizirao da je bilo riječi o elektrifikaciji pruge Niš - Dimitrovgrad, kao i o tome da se pronađe model finansiranja brzih puteva u Srbiji.

"Јedan od takvih projekata bi bio izgradnja punog profila auto-puta ka Zrenjaninu dužeg od 55 kilometara i taj posao bi bio poveren češkim firmama", rekao je Vučić i dodao da očekuje i saradnju u oblasti energetike.

On kaže da je jedna od velikih čeških kompanija "Tatra" zainteresovana da dođe u Srbiju i dodao da vjeruje da će uslovi srpske strane biti zadovoljavajući.