latinica  ћирилица
01/09/2015 |  17:24 | Autor: SRNA

Rajilić: Ne može se vjerovati analizama instituta koji će angažovati Hrvatska

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić kaže da su učesnici sastanka održanog u vezi sa odlagalištem radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u hrvatskoj opštini Dvor zaključili da se ne može vjerovati analizama instituta koji će angažovati Hrvatska.
Snježana Rajilić - Foto: RTRS
Snježana RajilićFoto: RTRS

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić danas u Novom Gradu o ovoj temi razgovarala sa direktorom Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Emirom Dizdarevićem, načelnikom opštine Novi Grad Snježanom Rajilić i predstavnicima opštine Kozarska Dubica.

"Nismo sigurni da će procjena biti objektivna, posebno jer je riječ o odlagalištu, odnosno trajnom zbrinjavanju, što će biti stalna potencijalna opasnost", izjavila je Rajilićeva nakon sastanka.

Prema njenim riječima, značajno je što je danas zaključeno da će monitoring obavljati stručni i ekspertski tim, koji će imenovati institucije BiH.

"Potvrda onog što smo danas radili biće potpisi načelnika osam opština u slivu rijeke Une iz Republike Srpske i Federacije BiH koji su se i ranije izjasnili protiv odlagališta radioaktivnog otpada. Protiv su i građani Dvora, ali Hrvatska nije zaustavila proces i mi se i dalje brinemo šta se to događa u kasarni Čerkezovac", kaže Rajilićeva.

Ona smatra da je važno da stručni ljudi odu na tu lokaciji i da utvrde šta se dešava.

Državni zavod za radijacionu i nuklearnu bezbjednost Hrvatske objavio je 27. jula prijedlog Nacionalnog programa sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora u nuklearnog goriva u kojem je planirana lokacija odlagališta kasarna Čerkezovac.