latinica  ћирилица
01/09/2015 |  17:47 | Autor: Agencije

Јod u prevenciji raka dojke

Sama pomisao na rak, kugu modernog doba, je toliko strašna da mnogi bježe od te teme ne želeći da "prizivaju đavola".

Nažalost, logika "valjda neće baš na mene" može se ispostaviti kao lažna utjeha. Podaci Svjetske zdravstvene Organizacije (SZO) su neumoljivi. Broj ljudi u svijetu kojima se dijagnostikuje rak porastao je u 2012. godini na 14 miliona, a predviđa se da će broj oboljelih do 2025. godine preći 20 miliona sa tendencijom daljeg porasta.

SZO bilježi i pravu epidemiju raka dojke. Ta bolest sada je najčešći oblik raka ženske populacije u 140 zemalja svijeta. I u Srbiji je to glavni zloćudni tumor kod žena. Prema podacima sa nacionalnog instituta za skrining raka dojke, svake godine oboli više od 4000 žena, dok 1600 osoba usljed ove opake bolesti prijevremeno završi svoj život.

Činjenica je da odnosi milione života svake godine, da nas može zadesiti u bilo kojoj dobi života i da je liječenje veoma skupo i sa nepredvidivim ishodom, što u prvi plan ističe važnost prevencije koje se mnogi kasno sjete.

U pomenutom izvještaju SZO se navodi da čak i razvijene zemlje imaju problema sa skupim tretmanima liječenja i njege oboljelih, zbog čega bi jači akcenat trebalo staviti na obrazovanje stanovništva i razvijanje svijesti o prevenciji. Novija klinička istraživanja pokazala su direktnu povezanost unosa joda i prevencije širenja raka dojke, što predstavlja revolucionarno otkriće.

Istraživanje koje je sproveo Ashutos Shrivavastava sa svojim timom, objavljeno u julu 2006.godine, pokazalo je da jod ima citotoksično dejstvo na ćelije raka.

Dokazano je da jod kod ćelija raka izaziva programirano odumiranje. Iako preporučene dnevne količine joda prema SZO iznose 150 mikrograma, stručnjaci vjeruju da to nije dovoljno. Јod unosimo putem ishrane. Prirodno rastvorenog joda ima u morskim plodovima, algama...