latinica  ћирилица
02/09/2015 |  11:19 | Autor: vecernjenovosti

Putin izbacuje dolar i evro

Ruski predsjednik predlaže uklanjanje dominantnih valuta u razmjeni ZND. Obračun u nacionalnim valutama ZND između 2025. i 2030.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pripremio je nacrt zakona kojim se predviđa izbacivanje američkog dolara i evra iz trgovinske razmjene među članicama Zajednice nezavisnih država (ZND).

 To će značiti kreiranje jedinstvenog finansijskog tržišta između Rusije, Јermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i drugih članica bivšeg Sovjetskog Saveza, javlja Raša tudej.

- Ovo bi pomoglo većoj upotrebi nacionalnih valuta u inostranim trgovinskim transakcijama i u finansijskim uslugama, stvarajući preduslove za veću likvidnost na tržištima domaćih valuta - navodi se u saopštenju Kremlja.

Pomenuti nacrt zakona bi, takođe, pomogao pojednostavljenju trgovine u regionu, kao i dostizanju makroekonomske stabilnosti.

Članice Evroazijske ekonomske unije (EEU) su razgovarale o mogućnosti prelaska na nacionalne valute, a prema ugovoru potpisanom između Rusije, Belorusije, Јermenije i Kazahstana, obavezni prelazak na obračun u nacionalnim valutama se mora dogoditi između 2025. i 2030. godine.

U ovom trenutku, oko 50 odsto obrta unutar članica EEU se obavlja u dolarima i evrima, što povećava zavisnost tog bloka od država koje emituju ove valute.

Van ZND-a i EEU, Rusija i Kina takođe preduzimaju napore da ograniče dominaciju dolara.

DANI DOMINACIЈE SAD PROŠLI

MODEL jednopolarnog svjeta koji se zasniva na dominaciji jedne ili grupe zemalja odlazi u prošlost, ocijenila je predsjednica Savjeta Federacije (gornjeg doma ruskog parlamenta) Valentina Matvijenko. Ona je u video-obraćanju učesnicima Svjetske konferencije predsjednika skupština Interparlamentarne unije (IPU) istakla da model multipolarnog svijeta krči sebi put, bez obzira na pokušaje nekih zemalja da "svim silama očuvaju i obnove" jednopolarni svijet, vršeći "neprikriven pritisak na druge zemlje". AP u svom izvještaju navodi da je Matvijenkova rekla poslanicima da su "dani dominacije supersile SAD prošli".