latinica  ћирилица
02/09/2015 |  13:12 | Autor: Agencije

Mutko predsjednik FS Rusije

Ministar sporta Rusije Vitalij Mutko izaban je jednoglasno za predsjednika Fudbalske federacije, prenijela je agencija AFP.

Mutko, koji je bio jedini kandidat za mjesto prvog čovjeka RFU, poslije odustajanja Igora Lebedeva, biće na čelnoj poziciji do sljedećih redovnih izbora, u septembru 2016. godine.

Pedesetšestogodišnji Mutko, koji je već obavljao funkciju predsjednika RFU – od 2005. do 2009, dobio je podršku premijera Rusije Dmitrija Medvedeva.

Mutko ima kao glavni zadatak da dovede u red finansije RFU, pošto je njegov prethodnik Nikolaj Tolstik, koji je napustio to mjesto u maju, ostavio organizaciju teško opterećenu dugovima.

"Nalazimo se na ivici bankrota. To znači da ćemo morati da privučemo sponzore i da smanjimo troškove RFU", rekao je Mutko.

On je naglasio da je prije svega, neophodno uspostaviti odgovarajući sistem upravljanja u RFU, kao i da je glavni cilj plasman na šampionat Evrope u Francuskoj 2016. godine.

"Izgubićemo čitavu generaciju fudbalera, ukoliko budemo propustili prvenstvo Evrope u Francuskoj", rekao je Mutko.

Rusja trenutno zauzima treće mjesto u grupi G, uz četiiri preostale utakmice u kvalifikacijama, što znači da je njihovo mjesto na EP 2016. daleko od sigurnog.

Rusija sljedeći kvalifikacioni meč igra kod kuće u subotu protiv Švedske, a tri dana kasnije putuje u Lihtenštajn.