latinica  ћирилица
02/09/2015 |  14:53 | Autor: SRNA

Stevandić protiv eventualnog povlačenja odluke o referendumu

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da neće glasati za eventualnu odluku o povlačenju odluke o referendumu u Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer želi ostati dosljedan svom ranijem stavu kada je glasao za referendum.
Nenad Stevandić - Foto: SRNA
Nenad StevandićFoto: SRNA

"Priča da opozicija ne želi da participira u Komisiji za referendum je dokaz da su na istoj strani kao i Bakir Izetbegović u pogledu referenduma u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH", rekao je Stevandić u Banjaluci.

Stevandić ovakav potez opozicije smatra licemjerstvom, jer su svi opozicioni poslanici kada se raspravljalo o referendumu rekli da će da izađu na referendum i da priznaju njegove rezultate, bez obzira što su u parlamentu Srpske prilikom glasanja bili uzdržani.

Komentarišući podizanje optužnice Okružnog tužilaštva Banjaluka protiv ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača zbog sumnje da je nanio laku tjelesnu povredu jednom licu, Stevandić je rekao da bi lično stao u odbranu žena i djece po cijenu krivične prijave.

"Znam da se radi o lakim tjelesnim povredama i da su nastale u sukobu s licem koje je uputilo prijetnje porodicama, ženama i djeci. Tužilaštvo i Sud imaju pravo da podnesu krivičnu prijavu protiv bilo koga, a na sudskim organima je da dokažu ko je u pravu", istakao je Stevandić.

On je dodao da je informisan da je krivičo dijelo za koje se sumnjiči Lukač nastalo u vrijeme njegovog angažmana u Komunalnoj policiji Banjaluka.

Stevandić je rekao i da je "lider SDS-a Mladen Bosić licemjer i izdajnik koji je prvi `okrenuo ćurak` protiv Srpske, kukavički učestvujući u politici SDA, njenog lidera Bakira Izetbegovića i njihovih saradnika".

"Njegovo vrijeđanje ljudi koji su izašli iz SDS-a, da ne daju legitimitet takvoj nepatriotskoj i licemjernoj politici, predstavlja politički očaj, pranje savjesti i pokušaj da se krunski svjedoci njegove izdaje dezavuišu i ocrne pred javnošću", rekao je Stevandić, reagujući na Bosićeve izjave u Gradišci.

On je istakao da je Bosić u Gradišci 31. avgusta nekulturno i necivilizovano uvrijedio porodicu Stevandić, pominjujući je u ružnom kontekstu, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

"Bosić je uvrijedio porodicu Stevandić i u smislu da će nositi ljagu zbog mog političkog djelovanja. Velika i časna porodica Stevandić je razlog i uzrok mojih političkih stavova i postupanja i na njih je pnosna", dodao je Stevandić.

On kaže da to vrijedi i za porodice Stevandića koji su pali za Republiku Srpsku i one koje su ostali živi u toj borbi, više puta ranjavani ili nepovrijeđeni.

"Pominjanje i uvlačenje bilo čije porodice u lične ili partijske razmirice je sramota za svakog čovjeka sem za Bosića, koji frustraciju zbog izgubljenih izbora liječi podrškom velikobosanskim projektima i služenjem Izetbegoviću, koji javno zagovara ukidanje entiteta, dakle Republike Srpske", naglasio je Stevandić.

On očekuje da Bosić uputi izvinjenje porodici Stevandić.

Bosić je u Gradišci 31. avgusta izjavio da je Stevandić odnio mandat SDS-a i da nije samo "isprljao svoj obraz", već da je svima jasno da se radi o korupciji zbog čega je bacio ljagu i na svoju porodicu.