latinica  ћирилица
02/09/2015 |  15:55 | Autor: SRNA

Cvijanović: Smjernice Reformske agende usklađene sa Ekonomskom politikom

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su osnovne smjernice Reformske agende usklađene sa Ekonomskom politikom, te da je Vlada već započela reformske procese usmjerene ka jačanju privrede.
Edvard Ferguson, Fadil Novačić, DŽojs Enelej i Željka Cvijanović  (Foto: Twitter) -
Edvard Ferguson, Fadil Novačić, DŽojs Enelej i Željka Cvijanović (Foto: Twitter)

Cvijanovićeva je naglasila značaj usaglašavanja određenih rješenja sa Vladom FBiH radi uspostavljanja veće efikasnosti u ključnim oblastima.

Tokom sastanka sa britanskim ministrom i specijalnim predstavnikom premijera Velike Britanije za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima DŽojs Enelej i ambasadorom Velike Britanije u BiH Edvardom Fergusonom, Cvijanovićeva je istakla apsolutnu opredijeljenost za nastavak procesa evropskih integracija.

Ona je ocijenila da je za uspješno kretanje BiH ka EU, između ostalog, od presudne važnosti i uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić, bilo je riječi o ukupnim reformskim procesima koje vlade entiteta provode u skladu sa svojim nadležnostima.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te nedavnog usvajanja dokumenta "Reformska agenda za BiH 2015 – 2018", kojima se otvara mogućnost za brže kretanje BiH ka EU.

Premijeri Srpske i FBiH upoznali su Enelejevu sa planovima za implementaciju Reformske agende, te drugim aktuelnim ekonomskim i političkim temama.

Enelejeva je rekla da je ohrabrujuće svjedočiti pozitivnom i konstruktivnom angažmanu dva entitetska premijera u radu i rješavanju otvorenih pitanja i razlika.

"Željeli bi da takav pristup vidimo i u brzoj implementaciji dogovorene reformske agende jer nema vremena za gubljenje. Reformska agenda predstavlja set zahtjevnih reformi koje su potrebne za stabilizaciju ekonomije BiH, otvaranje novih mogućnosti i napredak BiH na njenom putu ka članstvu u EU. Očekujemo da će sve strane raditi na implementaciji dogovorenih neophodnih socio-ekonomskih reformi", izjavila je baronesa Enelej.

Enelej: Pozitivan i konstruktivan rad Cvijanovićeve i Novalića

Specijalni predstavnik premijera Velike Britanije za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima baronesa DŽojs Enelej pozdravila je danas pozitivan i konstruktivan rad predsjednika vlada Republike Srpske Željke Cvijanović i Federacije BiH Fadila Novalića i pozvala ih da taj rad pretoče u primjenu reformske agende, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije.

Enelejeva, koja se danas u Banjaluci sastala sa Cvijanovićevom i Novalićem, pozdravila je usvajanje reformske agende kao važan korak koji će pomoći stabilizaciji ekonomije i stvaranju novih mogućnosti.

"Drago mi je što svjedočim ovom pozitivnom i konstruktivnom angažmanu dva entiteta u radu i rješavanju pitanja i razlika i voljela bih što prije vidjeti primjenu dogovorene reformske agende", istakala je Enelej.

Navodeći da su određeni važni zakoni već usvojeni, ona je rekla da mnogo toga još treba uraditi i da nema vremena za gubljenje.

"Očekujemo da sve stranke rade u skladu sa dogovorenom Zajedničkom izjavom ka boljoj budućnosti BiH", poručila je Enelejeva.

U saopštenju se navodi da je Enelejeva podstakla Cvijanovićevu i Novalića da pruže više podrške preživjelim žrtvama ratnog seksualnog nasilja u pristupu pravdi i dobijanju kompenzacija koje će im pomoći da nastave život.

Ona se sastala sa osobama koje su preživjele ratno seksualno nasilje i predstavnicima nevladinih organizacija koje im pružaju podršku, te pravosudnih institucija da bi razgovarala o postignutom napretku u BiH.