latinica  ћирилица
02/09/2015 |  19:46 | Autor: RTRS

Otvoreni konkursi za smještaj u studentskim domovima (VIDEO)

U trci za mjesto na fakultetu koji žele da upišu, studenti se paralelno utrkuju i za krevet u studentskom domu u gradu u kome studiraju.
Studenti - Foto: RTRS
StudentiFoto: RTRS

Smještaj u studentskim domovima u Srpskoj i dalje je najpovoljniji u regionu.

Univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu raspisali su konkurse za smještaj u studentskim domovima. U Banjaluci kao i prethodnih godina, dvostruko je više prijavljenih, nego kreveta na raspolaganju.

Studentski dom u Lukavici raspolaže sa 500 kreveta a za krevet i hranu mjesečno je potrebno izdvojiti 120 maraka.

Cijenu smještaja i hrane određuje i kategorizacija prilikom prijave na konkurs za smještaj, kao i socijalni status, pa tako djeca poginulih boraca za boravak i ishranu u domu izdvajaju 40 maraka.

U prošloj akademskoj godini, za smještaj u banjalučkom studentskom domu konkurisalo je 2.300 studenata. Gotovo dvostruko više od raspoloživih kreveta. Situacija će biti povoljnija kada i 4. paviljon sa 280 kreveta formalno-pravno postane dio ovog Studentskog centra. Za ishranu u banjalučkoj menzi, na mjesečnom nivou, studenti izdvajaju 75 maraka, dok krevet plaćaju 10, što studente u Banjaluci stavlja u položaj “privilegovanih“ , bar kada je riječ o ishrani i smještaju.

U poređenju sa smještajem u privatnoj režiji, život u domu daleko je povoljniji.