latinica  ћирилица
02/09/2015 |  19:52 | Autor: RTRS

Da li je uprava Šuma Srpske realizovala neke od mjera Vlade Srpske? (VIDEO)

Јavno preduzeće Šume Republike Srspke u prvih šest mjeseci ove godine ostvarilo je 641 hiljadu maraka dobiti.
Šume Srpske - Foto: RTRS
Šume SrpskeFoto: RTRS

Smanjen je i broj šumskih gazdinstava koja su poslovala s gubitkom. Njih osam ukupno su u minusu 2 miliona 129 hiljada maraka, dok je ukupni dobitak onih koji su poslovali pozitivno 2 miliona 770 hiljada maraka. 

Osam gubitaša, Panos Višegrad, Birač Vlasenica, Zelengora-Kalinovik, Botun Nevesinje, Јahorina, Romanija Sokolac, Gorica Šipovo, Centar za gazdovanje kršem Trebinje, napravilo je minus od 2 miliona 129 hiljada maraka.

Zbog nedomaćinskog poslovanja već su smijenjeni rukovodioci u ŠG Birač Vlasenica i Zelengora-Kalinovik koji su iskazali gubitak od 1,1 miliona maraka.

Risto Marić, v.d. direktora ЈP Šume Srpske rekao je da će završni račun na kraju fiskalne godine pokazati ko su ti koji su neodgovorno djelovali u šumskim gazdinstvima, te da će svi oni koji neopravdano budu u minusu biti smijenjeni.

Nadzorni odbor Šuma Republike Srpske definisao je mjere koje bi kontinuitet pozitivnog poslovanja trebalo da zadrži i u narednom periodu. Ono što je najvažnije trend poslovanja je u uzlaznoj putanji.

„Јa mogu primjetiti da su određena šumska gazdinstva pokazala pozitivan trend ,te da minus rezultata koji je bio ranije više nije takav, on je manji", rekla je Biljana Marković, predsjednica Nadzornog odbora.

Za prvih šest mjeseci ove godine obim proizvodnje ispunjen je preko 95 odsto, rekao je pomoćnik resornog ministra za šumarstvo Goran Zubić. Kaže da se i pored pozitivnih trendova Šume i dalje suočavaju sa starim problemima – otežanom likvidnošću i sumnjivim potražnjama.

Vlada Srpske ranije je usvojila mjere za redefinisanje organizaciono-ekonomskih i kadrovskih pozicija Šuma. Novi usvojeni akcioni plan trebalo bi da do polovine 2017. godine doprinese potpunoj konsolidaciji preduzeća.