latinica  ћирилица
02/09/2015 |  20:11 | Autor: RTRS

Rekonstrukcija Savjeta ministara- logičan slijed događaja? (VIDEO)

BPS Sefera Halilovića povlači se iz razgovora o formiranju vlasti na nivou Federacije.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

I to pokazuje da politička kriza u Federaciji BiH sve više kulminira. Više nije pitanje da li će se, već u kojoj mjeri odraziti i na bh. nivo.

Lider HDZ-a Dragan Čović smatra da je rekonstrukcija Savjeta ministara logičan slijed događaja.

I dok najavljuje skori sastanak nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti o rekonstrukciji vlasti, lider HDZ-a smatra da je, u kontekstu novih imenovanja u Vladi Federacije i stvaranja nove parlamentarne većine, rekonstrukcija Savjeta ministara logičan slijed događaja.

"Razgovaram sa partnerima o funkcionisanju izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima, pa tako i o Savjetu ministara", navodi Čović.

A uzrok krize, pa tako i ključ rješenja na federalnom je terenu, gdje je još nejasno da li su SDA i SBB spremni da prekinu neprijateljstvo. U SBB-u mudro taktiziraju nakon Čovićevog poziva da uđu u vlast. Јoš se ne izjašnjavaju, ali iz opozicionog ugla žalosnim ocjenjuju rezultate koalicijske vlasti SDA-HDZ-DF koja je prije godinu najavljivala brz ekonomski oporavak.

Istovremeno, mrse se i konci na Izetbegovićevom putu koji je krenuo da pravi vlast sa manjim strankama – Strankom za BiH, BPS-om i A-SDA.

"Pregovori idu veoma teško, jer neke stranke imaju veće pretenzije od svojih mogućnosti, odnosno parlamentarnog kapaciteta", ističe Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Preveliki apetiti ili nešto drugo, tek BPS se povukao iz razgovora, a u SDA tvrde da u Vladi ovog entiteta baš i nema krize.

I dok Čović izgleda priziva rekonstrukciju na više nivoa, a SDA se prvenstveno bavi politikom u federalnom dvorištu, njihovi partneri iz Srpske, ali i DF, koji je malo u opoziciji, a malo u poziciji, smatraju da ne treba ništa mijenjati na bh nivou.

"Ne vidimo mogućnost da bi nekom, u ovom trenutku promjenom Savjeta ministara, došli do neke kvalitetnije situacije i ne vidim uopšte prostor da se u ovom trenutku stvori neka nova skupštinska većina", kaže predsjednok SDS Mladen Bosić, dok predsjednik DF, Željko Komšić misli da ova većina može funkcionisati, te da ona ima svoj kapacitet.

Iako je fokus političke krize u Federaciji, pojedini analitičari ne isključuju mogućnost vertikalne rekonstrukcije.
Tako Adnan Huskić, politički analtičar kaže da onog momenta kad počne raspakivanje, ništa više nije sigurno.

Uskoro će godina od posljednjih opštih izbora u BiH, a priča o tome ko će s kim u vlast i dalje je otvoreno pitanje.