latinica  ћирилица
03/09/2015 |  10:08 | Autor: novosti.rs

Dijamantska liga: Španovićeva želi novi rekord

U Cirihu će se danas, sa početkom u 18.20, održati repriza najboljeg okršaja u skoku udalj na planetarnim šampionatima u posljednje dvije decenije.
Ivana Španović - Foto: TANЈUG
Ivana ŠpanovićFoto: TANЈUG

Ivana Španović (7,01), Šara Proktor (7,07) i Tijana Bartoleta (7,14) ne žele samo da se šepure najboljim rezultatima u karijeri koje su ostvarile pre šest dana u Pekingu, već i da ih nadmaše.

Sve u sklopu finala Dijamantske lige u Cirihu, gdje je Srpkinja prošle godine trijumfovala i zaokružila sjajnu sezonu drugim mestom u generalnom plasmanu. Kako je ove godine sva pažnja bila usmjerena na SP, srpska rekorderka žrtvovala je mnoge mitinge atletske Lige šampiona.

Sa jednom pobjedom u Monaku (6,87) i ukupno četiri poena, Španovićeva nema šansu da se uključi u borbu za dijamante, jer vodeća Bartoleta ima 16. Ali sa još svježim osećanjima iz istorijske bitke u "Ptičjem gnijezdu", motiva ima napretek.

"Dobila sam zadatak od trenera Gorana Obradovića pred posljednji nastup u Dijamantskoj ligi, a to je da probam da nadmašim državni rekord 7,01", istakla je "bronzana" sa planetarnog šampionata.

Dva puta je Ivana prošle godine ostavila trag u pijesku Ciriha. Prvo je osvojila srebro na Evropskom šampionatu, a potom je trijumfovala na mitingu Dijamantske lige. Tu daljinu od 6,80 danas preskače kao do šale.

Dosta zavisi od vremenskih uslova - sjeća se vjetra i kiše sa prošlogodišnjeg finala EP vicešampionka Starog kontinenta, koja će će u nedjelju nastupiti i na jakom IAAF mitingu u Berlinu.

"Pozitivna stvar je što ćemo sve biti rasterećenije nego u Pekingu. Startna lista iz finala SP se seli na "Lecigrund" i očekujem još jednu sjajnu borbu.

Spektakl se očekuje i u trci na 100 metara kod dama, gdje dijamanti na cilju čekaju Šeli-En Frejzer-Prajs. Čak 20 novopečenih svjetskih šampiona izaći će večeras na kultni stadion, među kojima su još i Etiopljanka Dibaba, Kenijac Kiprop, Zuzana Hejnova, Greg Ruderford...

U igri je 16 dijamantskih trofeja i nagrada od 40.000 dolara za pobjednika svake discipline. Preostalih 16 biće održano 11. septembra u Briselu.

STARTNA LISTA

1. Tijana Bartoleta (SAD) 7,14
2. Šara Proktor (V. Britanija) 7,07
3. Ivana Španović (Srbija) 7,01
4. Kristabel Neti (Kanada) 6,99
5. DŽanej Deloa (SAD) 6,95
6. Darija Klišina (Rusija) 6,95
7. Lorejn Јudžen (V. Britanija) 6,92

GENERALNI PLASMAN

1. Bartoleta 16 (3)
2. Neti 8 (1)
3. Proktor 7 (0)
4. Španović 4 (1)
4. Klišina 4 (1)