latinica  ћирилица
03/09/2015 |  12:52 | Autor: TANЈUG

Kraj ljubavi DreamWorks-a i Diznija

Stiven Spilbergov DreamWorks studio planira da se raziđe sa Diznijem po isteku ugovora o distribuciji iduće godine, prenosi AFP pozivajući se na izvor u industriji zabave.
Drimvorks / Stiven Spilberg (ilustracija: RTRS) -
Drimvorks / Stiven Spilberg (ilustracija: RTRS)

Spilberg navodno želi novo partnerstvo po povoljnijim uslovima, podstaknut uspjehom filma "Svijeta iz doba jure" čiji je on izvršni producent.

Univerzal - holivudski studio iza ovog blokbaster serijala - navodno je Spilbergov favorit za partnera, pišu listovi Holivud Riporter i Varajeti.

Industrijski insajder koji je želio da ostane anoniman kaže da je još uvijek rano govoriti o tome ko će raditi na distribuciji DreamWorks-ovih filmova kada ugovor sa Diznijem istekne 16. avgusta 2016.

Izvor kaže da Spilbergovom studiju ne odgovara Diznijev fokus na velike franšize poput "Ratova zvijezda" ili animirane hitove "U tvojoj glavi".

Diznijev fokus, na osnovu kupovine Marvela, Lukasfilma i Piksara, je na filmovima koji mogu da se spinuju u unosne video igrice, zabavne parkove, brendiranu robu.

DreamWorks se u međuvremenu koncentrisao na manje filmove poput "Služavki" ili "The Hundred-Foot Journey" sa Helen Miren.

DreamWorks je ugovor o distribuciji sa Diznijem potpisao posle razlaza sa Paramount-om 2009.

Posljednji film koji će, prema ugovoru, biti distribuiran je Spilbergov "The BFG", adaptacija romana Roalda Dala koja u bioskope stiže u julu iduće godine.

Spilbergov uticaj u Holivudu ove godine osnažio je "Svijet iz doba jure" koji je zaradio 1,6 milijardi dolara na blagajnama i u pripremi je nastavak koji u bioskope stiže 2018. gdje će ponovo igrati Kris Prat i Brajs Dalas Hauard i čiji će izvršni producent opet biti Spilberg.