latinica  ћирилица
03/09/2015 |  12:57 | Autor: RTRS

Park Vukosavci kod Lopara pred propadanjem (VIDEO)

Park Vukosavci kod Lopara propada izložen zubu vremena, a motel koji je nakon rata devastiran, odnedavno ugrožava i klizište. Zbog neriješenih imovinskih odnosa i hipoteke na dijelu zemljišta propala je inicijativa lokalne vlasti da se motel ustupi na korišćenje i održavanje nekom privatnom investitoru. Spomen park zarasta u korov. Nedavno je jedino obnovljen oštećeni partizanski spomenik.
Spomen - park Vukosavci - Foto: Screenshot
Spomen - park VukosavciFoto: Screenshot

Spomen -park sa motelom, čitaonicom, i deset hektara zemljišta koji je nekada u Vukosavcima okupljao hiljade posjetilaca i izletnika prepušten je propadanju. Lokalna vlast je, nakon rata, pokušala da pronađe investitore koji bi koristili i održavali motel, ali njegova obnova nije ekonomski opravdana, a na dijelu zemljišta koje pripada opštini Lopare upisana je hipoteka.

Osim motela, zapušten je i spomen park. Korov je prekrio nekada popularno izletište, a samo za uređenje spomen- kuće u kojoj je boravio štab Prvog majevičkog partizanskog odreda potrebno je 90.000 maraka.

"Opština Lopare, s obzirom na svoju tešku materijalnu situaciju, ne može sama brinuti o ovom spomen kompleksu. On je preveliki. Velike su investicije, veliki zahvati. Prije rata je 19 opština to finansiralo, sada mi to ne možemo sami", ističe Ranko Todorović, predstavnik SUBNOR-a opštine Lopare.

Nakon krađe mesinganih ploča sa imenima 17.000 poginulih boraca, nedavno su postavljene nove granitne ploče.Obnovu spomenika finasirale su opštine Lopare ,Ugljevik, Bijeljina, Brčko, Tuzla i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

SUBNOR je pokrenuo inicijativu da se ovaj spomen-park proglasi nacionalnim spomenikom od republičkog značaja.