latinica  ћирилица
03/09/2015 |  14:18 | Autor: SRNA

Banjalučki sajam turizma i zdravlja od 17. do 19. septembra

U Banjaluci će od 17. do 19. septembra biti održan Međunarodni sajam turizma i zdravlja s ciljem predstavljanja turističke ponude tog grada i razmjene iskustva sa 15 turoperatera i turističkim radnicima iz regiona.
Banjaluka, administrativni, kulturni i duhovni centar Srpske - Foto: SRNA
Banjaluka, administrativni, kulturni i duhovni centar SrpskeFoto: SRNA

 Direktor Turističke organizacije grada Banjaluka Ostoja Barašin rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da je Sajam posvećen turizmu, zdravim stilovima života i univerzalnoj temi zdravlja.

Osim turoperatera iz regiona, posjetiocima će se u Banjaluci biti predstavljeni banjski i klimatski centri, proizvođači organske i zdrave hrane, a biće upriličene i edukativne radionice.

Za posjetioce će biti obezbijeđen i štand na kojem će moći da obave besplatne zdravstvene preglede.

"Savremeni način života nametnuo je potrebu da se pojedinci bave sportom, makar i rekreativno, i u tom smislu ćemo na jednodnevnoj konferenciji regionalnog karaktera u Banjaluci tokom Sajma razmotriti kako da se sport profiliše kao dio turističke ponude", najavio je Barašin.

Prema riječima predsjednika SACEN internacionala /Međunarodni centar za razvoj i unapređenje ugostiteljstva i turizma jugoistočne Evrope/ Dragana Gligorijevića, otkad su se turističke organizacije u jugoistočnoj Evropi povezale da zajedno djeluju na prostoru Balkana, region je ostvario povećanje deviznog prihoda od 30 odsto.

Gligorijević je rekao da je u maju ove godine u odnosu na isti period 2014. godine taj grad zabilježio veći prihod od turizma za 24 odsto.

"Tokom predstojećeg sajma u Banjaluci predstavnici zemalja iz regiona biraće najboljeg direktora ugostiteljske škole u jugoistočnoj Evropi i titulu najboljeg će, vjerovatno, ponijeti jedna škola iz Republike Srpske", najavio je Gligorijević.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović rekao je da je iskustvo pokazalo da turistički proizvod danas ne može biti ograničen na jedan prostor, već je potrebna regionalna saradnja.

SACEN je Cicoviću danas, kao znak zahvalnosti za doprinos saradnji, dodijelio zlatnu medalju i zlatnu značku tog centra, dok je Barašinu uručena zlatna kašika SACEN-a.

Međunarodni sajam turizma, drugi po redu, održava se u organizaciji Turističke organizacije Banjaluke i MP Ginis grupe, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Banjaluke i Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i direktor Јute /Nacionalna asocijacija turističkih agencija u Beogradu/ Aleksandar Senčić, te turistički poslenici koji djeluju u Srbiji.