latinica  ћирилица
03/09/2015 |  15:09 | Autor: SRNA

Trninić: Savjet ministara donosi odluke bez saglasnosti Srpske

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je danas u Banjaluci da je saobraćajna infrastruktura u nadležnosti entiteta, ali da se uprkos tome u Savjetu ministara BiH donose odluke bez saglasnosti Srpske.
Ministri Neđo Trninić i Petar Đokić - Foto: SRNA
Ministri Neđo Trninić i Petar ĐokićFoto: SRNA

Trninić je istakao da toga moraju biti svjesni predstavnici Srpske u Savjetu ministara BiH.

"Sva pitanja u oblasti saobraćajne infrastrukture ne mogu se rješavati bez učešća entiteta, što je propisano Ustavom. Nažalost, u Savjetu ministara BiH o ovim pitanjima se donose odluke bez saglasnosti Republike Srpske, što je nedopustivo", rekao je Trninić.

On kaže da jedan od ministara u Savjetu ministara BiH iz Republike Srpske forsira priču o aerodromima u Tuzli i Mostaru, što se kosi sa principom ravnopravnosti entiteta u vazdušnom saobraćaju.

"Republika Srpska je isključena iz svih radnih tijela i kontakata sa međunarodnom zajednicom, gdje se donose planovi i programi, te zbog toga nemamo mogućnosti da prezentujemo naše prioritete", dodao je Trninić.

On je istakao da je na nivou BiH, protivno volji Republike Srpske, donosena odluka o formiranju nacionalnog investicionog komiteta, koji bi određivao prioritete u oblasti infrasturukture i energetike.

"Ne možemo da dozvolimo da nam neko drugi određuje šta nam je prioritet, koliko ćemo da se zadužujemo i šta ćemo raditi. Na tako nešto nismo dali saglasnost i nismo zadovoljni što naši predstavnici učestvuju u svemu ovome", kaže Trninić.

Predstavnici iz Republike Srpske u Savjetu ministara, naglasio je Trninić, često iznose neke programe koji nisu usaglašeni sa Srpskom, a primjer je izgradnja autoputa Sarajevo - Tuzla - Zvornik.

BLOKADOM RAČUNA NANESENA ŠTETA "PUTEVIMA REPUBLIKE SRPSKE"

Ministar Neđo Trninić izjavio je da je preduzeću "Putevi Republike Srpske" nanesena šteta blokadom računa.

"Ovo je pitanje za pravosuđe, jer je nevjerovatno da firma, koja nije učestvovala na tenderu i nema kapital od 2.500 KM, dobije presudu", rekao je Trninić.

On kaže da će Vlada Srpske pokušati da pomogne u rješavanju problema "Puteva Republike Srpske".

Preduzeću "Putevi Republike Srpske" blokiran je račun dok ne bude isplaćeno 3,4 miliona KM odštete firmi "Elektrounion" iz Istočnog Sarajeva.