latinica  ћирилица
03/09/2015 |  16:40 | Autor: SRNA

Erdogan: Sredozemno more- groblje migranata

Države EU pretvorile su Sredozemno more u grobnicu migranata i odgovorne su za smrt svake žrtve, izjavio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

- Evropske zemlje koje su pretvorile Sredozemno more, kolijevku drevnih civilizacija, u groblje migranata strana su u zločinu, koji se ponavlja svaki put kada neko od izbjeglica izgubi život - naglasio je Erdogan u govoru u Ankari.

Turska je prihvatila oko 1,8 miliona izbjeglica iz Sirije, a Erdogan je naveo da Evropa ništa ne čini da bi podijelila teret krize, iako postavlja kriterijume za osnovna ljudska prava i slobode, a sada okreće leđa sopstvenim principima.

- Mislim da nije korektno da se na nas svaljuje teret problema sa kojim se suočava cijeli svijet - rekao je Erdogan, komentarišući slučaj sirijskog dječaka koji se utopio u brodolomu na Sredozemlju, a čije je tijelo juče pronađeno na obali Turske.

Tijelo trogodišnjeg dječaka pronađeno je juče na obali egejskog ljetovališta Bodrum u Turskoj, gdje se prevrnuo brod sa izbjeglicama koji su pokušali da dođu do grčkog ostrva Kos, podsjeća "Sputnjik".

Sirijski dječak se utopio prilikom pokušaja njegove porodice da emigrira u Kanadu iz ratom razorenog sirijskog grada Kobanija, izjavio je danas njegov rođak jednom kanadskom listu.