latinica  ћирилица
03/09/2015 |  17:25 | Autor: B92

Renci: Eklstone, ostavi Moncu na miru

Italijanski premijer Mateo Renci poručio je prvom čovjeku Formule 1 Berniju Eklstonu da ostavi Moncu na miru poslije izjave da ta staza nije sigurna u kalendaru.

"Ostavi Moncu na miru. To je ono što imamo da kažemo Eklestonu. Formula 1 se ne oslanja samo na novac, već je u pitanju tradiciji i istorija“, rekao je Renci za italijanski radio.

Nijedna staza nije bila domaćin trka Formule 1 više puta od “Monce“, koja se u kalendaru tog takmičenja nalazi od 1950. godine i samo je 1980. trka za Veliku nagradu Italije vožena u Imoli.

Organizatori trke za Veliku nagradu Italije ugovor sa Formulom 1 imaju još za narednu sezonu, a za produžetak saradnje spremni su da plate po 15 miliona evra po trci. Međutim, Ekleston zahtjeva 25 miliona, navodi “Gazeta delo sport“.

Ukoliko organizatori trke u Monci ne budu ispunili zahtjeve, trka za Veliku nagradu Italije mogla bi da se vozi na stazi “Enco i Dino Ferari“ u Imoli, koja je bila domaćin Velike nagrade San Marina od 1981. do 2006. godine.

“Pažnju koju premijer posvećuje Formuli 1 je veliki pokazatelj njegove želje da se takvo takmičenje održava u Italiji. Imola je spremna da pruži ruku“, rekao je gradonačelnik Imole Danijele Manca.

Legendarna staza “Monca“ će predstojećeg vikenda po 65. put u istoriji biti domaćin trke za Veliku nagradu Italije.