latinica  ћирилица
04/09/2015 |  08:47 | Autor: Politika

Kako je Angela Merkel postala izbjeglička majka

Angela Merkel napunila je sedam mjeseci života u izbjegličkom kampu u Hanoveru, gdje je i rođena.
Angela Merkel - Foto: AP
Angela MerkelFoto: AP

Majka Ofelija Ade stigla je preko Mediterana iz Gane pred sam porođaj. Ime njene kćerke privuklo je mnogo novinara, pa je Ofelija objasnila za Špigl da je zahvalna njemačkoj kancelarki što je prihvatila izbjeglice i impresionirana onim što Angela Merkel za njih uradila.

Mlada majka govori iskreno. Da nije bilo njemačke kancelarke, možda beba ne bi bila ni rođena. Izlivi ljubavi, zahvalnosti i poštovanja prema najmoćnijoj ženi Evrope nisu rijetki među migrantima, na svim njihovim punktovima u Evropi. Od Kosa i Lampeduze, preko Pireja i Soluna, do Budimpešte i Beča, od Fejsbuka do Tvitera, Angelu Merkel nazivaju "majkom svih odbačenih".

A samo prije mjesec dana u Atini je zbog svoje nepopustljivosti prema grčkom dugu na protestima poređena sa Hitlerom.

Merkelova je lično objasnila razliku između "tvrdoće" i "fleksibilnosti". Njemačka je "pokazala svoju temeljitost", rekla je kancelarka, prenosi Špigl. Uoči sastanka o migrantima u Briselu, Merkelova je rekla da će se njemački troškovi programa za izbjeglice mjeriti milijardama, a da će politika prema migrantima biti mnogo elastičnija. Nekoliko dana pošto je na austrijskom putu pronađen kamion sa tijelima izbjeglica, Merkelova je odustala i od davno utvrđenih dablinskih pravila, po kojima su migranti dužni da se za azil prijave u zemlji Evropske unije u koju su prvo stigli. Sve druge države EU po tom pravilu mogu migrante da deportuju u tu prvu zemlju. Takva procedura je utvrđena da tražioci azila ne bi bili u prilici da trguju svojom nesrećom i da biraju zemlju u kojoj im se izdašnije materijalno pomaže. U praksi je to značilo da Italija, Grčka i Španija, države koje su najteže pogođene ekonomskom krizom, moraju da se izlažu najvećim troškovima za zbrinjavanje i zaštitu azilanata. Merkelova se pridružila Švedskoj i najavila da će njena zemlja prihvatiti sve izbjeglice iz Sirije, bez obzira na to u kojoj su se zemlji Mediterana dokopali Evrope. 

Njemačka je među Sirijcima i njihovim krijumčarima poznata kao zemlja EU koja, uz Švedsku, pruža izbjeglicama i tražiocima azila mnogo bolje uslove od drugih. Do juna je za godinu dana Njemačka primila gotovo 300.000 zahtjeva za azil. Ali zbog odluke Merkelove da upotrebi svoje diskreciono pravo i odstupi od dablinskog propisa, uz stotine hiljada sirijskih migranata odahnule su vlasti u Madridu, Rimu, Atini, pa i Budimpešti.

Za to vrijeme London i Vašington, prestonice zemalja koje su izazvale čitav taj pogibeljni rusvaj na Bliskom istoku, nisu se osjetili prozvanim da budu "elastičniji". Konzervativna vlada Dejvida Kamerona pokazuje svoju nepokolebljivu čvrstoću pred slikama utopljene djece i pred masovnom humanitarnom krizom. Oni se drže kvote koju su sami odredili: Velika Britanija odobriće azil za hiljadu Sirijaca. Nijedan prekobrojni neće moći da prođe. Bez obzira na to kakva je nesreća snašla Siriju, Irak i Libiju i ko je tu tragediju prouzrokovao, kvota je neprobojna. I čini se da je taj engleski zid tako temeljan da ni mala Angela Merkel iz Gane ne bi uspjela da ga probije.

Ako bi se više nesrećnika naselilo u Britaniji, onda bi to građane moglo češće da podsjeti na Tonija Blera i ostale koji su prihvatili izmišljotinu o postojanju oružja za masovno uništenje i krenuli u ratni pohod na Irak. Odatle je sve ovo počelo.