latinica  ћирилица
04/09/2015 |  08:49 | Autor: TANЈUG

Fajman i Orban u lošim odnosima zbog migranata

Austrijski kancelar Verner Fajman i mađarski premijer Viktor Orban su u lošim odnosima zbog problema migranata, prenose danas bečki mediji.
Viktor Orban i Verner Fajman   (Foto:APA/HANS KLAUS TECHT ) -
Viktor Orban i Verner Fajman (Foto:APA/HANS KLAUS TECHT )

Orban je juče prebacio Fajmanu da napada Mađarsku i pozvao je ove nedjelje ambasadora Austrije na razgovor.
Tako je Orban u Briselu kazao da Austriji nije moguće ugoditi.

"Kada Mađarska propusti izbjeglice Austrija se buni, a kada to ne čini, ponovo dolaze kritike iz Beča", konstatovao je mađarski premijer.

Upitan o zidu koji je Mađarska podigla, Orban je odgovorio da je "prvi između Austrije i Mađarske (nekadašnja čelična zavjesa) bio protiv Mađarske, a današnji zid u korist te zemlje".

Austrijski kancelar pozvao je danas ambasadora Mađarske u Austriji Јanoša Perenjia na razgovor povodom ponašanja Mađarske prema migrantima.

Rijetko se u Austriji događa da kancelar poziva ambasadora jedne zemlje na razgovor kako bi iskazao svoje neslaganje sa ponašanjem te države.

Posljednji put je tadašnji kancelar Јulius Rab 1956.godine pozvao ambasadora bivšeg SSSR-a na razgovor zbog upada sovjetske vojske u Mađarsku.

Tada je Austrija bila suočena sa talasom izbjeglica iz Austrije, pošto je 120.000 Mađara zatražilo utočište u susjednoj državi. Fajman je pozivajući mađarskog ambasadora poručio da sve zemlje EU moraju poštovati ženevsku Konvenciju o ljudskim pravima.