latinica  ћирилица
04/09/2015 |  12:14 | Autor: TANЈUG

Islamisti zarađuju milijarde uništavanjem Palmire

Neumoljiva želja Islamske države da uništi drevnu istoriju često se prebacuje na njihovu mržnju prema svemu što potiče idolopoklonstvo, ipak oni imaju sasvim druge motive, tvrdi jedan arheolog.

DŽoan Farkak smatra kako oni ne uništavaju sve predmete, već ih šalju izvan zemlje i prodaju na crnom tržištu. Snimcima uništavanja samo podižu cijenu predmeta kao što su kamena lica ili kipovi.

- Svaki predmet koji ID prodaje iz Palmire je neprocjenjiv. To su milijarde dolara. Tržište postoji. Prihvatiće svaki predmet i platiće se koliko god treba. Islamska država na dobitku je kod svakog koraka, kod svakog uništenja - kazala je arheolog Farkak za Independent.

Arheolog libanonsko-francuskog porijekla tvrdi kako se starine iz Palmire već prodaju u Londonu i u drugim dijelovima Evrope samo nekoliko mjeseci nakon što je ID okupirala drevni sirijski grad.

Uništavanje po fazama

Kada su u Iraku počeli zauzimati drevna nalazišta, islamisti su snimili svoje borce kako uništavaju sve što vide. Ubrzo su uvidjeli kako na taj način ne dobijaju maksimalnu pažnju.

- Islamska država uči na svojim greškama. Uništili su Nimrud u jednom danu, ali su objavili samo 20 sekundi snimka - kazala je Farkak, i dodala, da sada čekaju da grupe za ljudska prava upozore na razaranja nalazišta nakon čega ih ID postepeno uništava, kao što je to učinjeno u Palmiri.

Tako im se povećava publicitet i podiže vrijednost ukradenim predmetima, a uništavanjem lokacija prikrivaju krađu.