latinica  ћирилица
04/09/2015 |  13:24 | Autor: SRNA

Otvoreno 44. "Brankovo kolo"

Besjedom pjesnika Đorđa Sladoja danas je svečano otvoreno 44. "Brankovo kolo" u najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima, gdje se od 1835. do 1841. godine školovao Branko Radičević.
Sremski Karlovci - Brankovo kolo - Sladoja - otvaranje - Foto: SRNA
Sremski Karlovci - Brankovo kolo - Sladoja - otvaranjeFoto: SRNA

Sladoje je u besjedi istakao da je Branko Radičević najbolje pjesme napisao pred kraj svog potresno kratkog života.

Direktor "Brankovog kola" Nenad Grujičić, svečano uručujući Sladoju priznanje "Statueta Branka Radičevića", rad vajara Јovana Soldatovića, rekao je da je i Branko Radičević izbjeglica i selidbenik.

"To se jasno vidi na mapi njegovog kretanja kroz život, kratak svega tri decenije: Slavonski Brod, Zemun, Sremski Karlovci, Temišvar i Beč, odakle su Brankovi zemni ostaci 1883. godine izbegli na Stražilovo. I u rodnom Slavonskom Brodu nema više Brankovog spomenika, porušen je u najnovijem beslovesnom ratu, i time veliki srpski pjesnik prognan iz mjesta rođenja", napomenuo je Grujičić.

Prestižna međunarodna nagrada "Branko Radičević" uručena je pjesniku Enesu Kiševiću iz Zagreba, saopšteno je iz "Brankovog kola".

U večernjim časovima u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu predviđeni su programi "Tako govore pesnici", potom susret sa Draganom Kragulj, aktuelnim dobitnikom nagrade "Pečat varoši sremskokarlovačke".

Pjesnici će sutra hodočastiti Stražilovo. Na Brankov grob cvijeće će položiti Јelena Aleksić, koja će govoriti i svoju pjesmu posvećenu Radičeviću.

Glumac Boško Petrov govoriće Brankove pjesme, potom će kod "Brankovog čardaka" nagrada "Stražilovo" svečano biti uručena Anđelku Anušiću i Јeleni Milošev.

Na čuvenom stražilovskom mitingu nastupiće dvadesetak pjesnika.

U subotnjem večernjem terminu, u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu biće promovisane svježe pjesničke knjige "Brankovog kola", Ivana Despotovića i Gorana Šaule.

U nedjelju, u centru Sremskih Karlovaca, na Trgu Branka Radičevića, kod česme "Četiri lava", biće održan čuveni Turnir pjesnika u šahu, po ugledu na Branka Radičevića, koji je "šah igrao vrlo vješto i vrlo brzo pokretao figure".