latinica  ћирилица
04/09/2015 |  13:56 | Autor: Agencije

Hrvat uhapšen u Austriji zbog šverca izbjeglica

Јedan hrvatski državljanin uhapšen je u Austriji jer je pokušao da u kombiju prošvercuje 14 izbjeglica, piše Јutarnji list.
Austrija - izbjeglice    (Foto:DW) -
Austrija - izbjeglice (Foto:DW)

Policija austrijske pokrajine Burgenland navodi da je Hrvat zaustavljen u blizini mjesta na kojem je nedavno ostavljena hladnjača s mrtvim izbjeglicama, nakon čega je priveden zbog krijumčarenja ljudi i nalazi se u zatvoru Ajzenštat.

Hrvatski MUP potvrdio je da su ih austrijske kolege obavijestile o hapšenju i da Zagreb, u saradnji s austrijskom i mađarskom policijom, istražuje ko se sve krije u pozadini krijumčarskog lanca i da se ključni organizatori spriječe da i dalje ilegalne transportuju izbjeglice.

Kako saznaje Јutarnji, uhapšeni 61-godišnji vozač je sa zagrebačkog područja, prevozio je imigrante iz Mađarske u kombiju mađarskih tablica za čijim se vlasnikom još traga.

Austrijska policija posljednjih dana je u nekoliko navrata izvještavala da su vozači i osobe koje se nalaze u njihovoj pratnji zapravo najniži "igrači" u lancu krijumčara, pa su njihovu zaradu, na osnovu ranije otkrivenih slučajeva, procjenjivali na oko 500 do 1.000 evra po transportu.

Iz austrijske Savezne kriminalističke kancelarije navode, da i vozači sada ostvaruju "zarađuju" i po 500 evra po prevezenoj osobi.