latinica  ћирилица
04/09/2015 |  15:49 | Autor: TANЈUG

Njemačka traži stroža pravila za zapadni Balkan

Njemačka je pozvala Evropsku uniju da pooštri pravila za dobijanje azila za državljane zemalja zapadnog Balkana, opisavši države tog regiona kao "sigurne zemlje porijekla", saopštio je portparol njemačke vlade.

"Zemlje zapadnog Balkana idu ka Evropi, neke od njih imaju ambicije da podnesu zahtjev za članstvo (EU)", rekao je Štefen Zajbert.

"One su zapravo po definiciji države u kojima ne može biti političkih pritisaka ili građanskog rata, a to su situacije koje daju osnov za pružanje zaštite", zaključio je Zajbert, prenosi AFP, dok tabliod "Bild", piše da kancelarka Angela Merkel ovoga vikenda želi sa koalicionim partnerima, socijaldemokratama, da razgovara o planu za rješenje izbjegličkih pitanja koji, između ostalog, predviđa pooštrenja uslova za dobijanje azila i skraćenje roka za deportaciju obdijanih azilanata sa Balkana na jednu sedmicu.

Onaj ko iz "zemalja sigurnog porijekla", poput Srbije, BiH ili Makedonije dođe u Njemačku, trebalo bi da u roku od jedne sedmice bude nazad deportovan i da dobije zabranu uslaska do pet godina. Osim Toga Krug "zemalja sigurnog porijekla" trebalo bi da bude proširen i na Albaniju, Kosovo i Crnu Goru, prenosi ovaj tabliod, planove Merkelove.

Zajbert je danas, govoreći o izbjeglicama, naglasio, kako prenose njemačkci mediji, da vlada u Berlinu traži od Mađarske da izbjeglicama koje su u tu zemlju stigle omogući azilantski postupak.

Ta tema je bila i predmet razgovora šefa Kancelarske službe Petra Altmajera sa mađarskim ambasadorom u Berlinu, rekao je Zajbert i dodao da to, što Njemačka trenutno ne vraća sirijske izbjeglice nazad u Mađarsku, ne mijenja na činjenici da je Mađarska pravno obavezna da registruje izbjeglice koje u tu zemlju stignu, zbrine ih i omogući pokretanje azilantskog postupka.

Povodom izbjegličke krize danas je šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer zahtijevao od EU-zemalja zajedništvo.

"Mi taj zadatak nećemo savladati, ako ne prestanemo da prstom upiremo na komšije", rekao je Štajnmajer u Luksemburgu na sastanku šefova diplomatije EU-zemalja, prenijeli su njemačkci mediji.

On je upozorio da međusobne optužbe neće dovesti do toga da se problem izbjeglica stavi pod kontrolu, prenose njemački mediji.