latinica  ћирилица
04/09/2015 |  18:38 | Autor: RTRS

Košarkaška groznica trese Evropu: Počinje Evrobasket

U subotu počinje šampionat Evrope u košarci.
Maskota EP u košarci 2015 (foto:eurobasket2015.org) -
Maskota EP u košarci 2015 (foto:eurobasket2015.org)

Utakmice Evropskog prventva u košarci prenosiće Televizija Republike Srpske, a u našem programu u narednih 20 dana možete pogledati ukupno 38 mečeva.

Prvi put u istoriji utakmici grupne faze igraće se u četiri zemlje, nakon što je prvobitno izabranom domaćinu Ukrajini zbog nestabilne političke situacije oduzeto domaćinstvo. Zbog svega toga, ali i zbog kratkog roka za novi izbor dmoaćina odlučeno je da se šampionat održi u četiri zemlje.

Tako će četiri grupe biti raspoređene u četiri zemlje, Francuskoj (A grupa), Njemačkoj (grupa B), Hrvatska (grupa C) i Letonija (grupa D).

Gradovi domaćini biće Monpelje, Berlin, Zagreb i Riga. Završnica takmičenja održaće se u Francuskoj, na stadionu Stade "Pjer-Moroj" u Lilu, koji ima kapacitet 27.000 mjesta.

UČESNICI

Na šampionatu Starog kontinenta nastupiće 24 zemlje, a po četiri najbolje selekcije iz svake od četiri grupe plasiraće se u osminu finala.

Kroz drugu rundu kvalifikacija nastup na takmičenju izborilo 13 selekcija (Letonija, Izrael, Bosna i Hercegovina, Belgija, Gruzija, Češka, Njemačka, Holandija, Poljska, Makedonija, Italija, Rusija i Island), pobjednik prve runde kvalifikcaija (Estonija), tri su dobile pozivnice organizatora (Finska, Grčka i Turska), kao i najboljih sedam reprezentacija sa prethodnog prvenstva Evrope (Francuska, Litvanija, Španija, Hrvtska, Slovenija, Ukrajina i Srbija).

Eurobasket 2015 (foto: FIBA/Romans Koksarovs)

U grupu A smještene su selekcije Rusije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Finske, Poljske i Izraela. Grupu B čine Island, Turska, Španija, Srbija, Italija i Njemačka. Holandija, Grčka, Hrvstska, Slovenija, Makedonija i Gruzija čine grupu C, dok su u grupi D Estonija, Letonija, Litvanija, Ukrajina, Belgija i Češka.

SRBIЈA U "GRUPI SMRTI"- ČETIRI ŠAMPIONA EVROPE U BERLINU

Reprezentacija Srbije utakmice grupne faze igraće u Berlinu, u grupi B, u kojoj su još Island, Turska, Španija, Italija i domaćin Njemačka. O kakvoj grupi je riječ najbolje govore podaci da su u grupi četiri bivša evropska šampiona.

Reprezentacija Srbije je osvajač pet medalja sa šampionata Starog kontinenta, od kojih su tri zlatne, te po jedna srebrna i bronzana. Sva zlata osvojena su pod imenima SFRЈ ili Јugoslavija, a jedina medalja pod zastavom Srbije osvojena je 2009. godine i bila je srebrna.

Iako na predtojećem Evrobasketu brane bronzu sa EP iz Slovenije 2013. godine, Španci su dvije evrospke smotre prije one u Sloveniji osvajali zlata (2011. u Litvaniji i dvije godine ranije u Poljskoj). Pored toga "Crvena furija" je vlasnik šest srebrnih medalja i tri bronze.

Italijani imaju 10 medalja sa evropskih prvenstava, od kojih su dvije zlatne (1983. i 1999.), te po četiri srebra i bronze.

Domaćin grupe B je šampion Evrope iz 1993, i osvajač bronze sa takmičenja 2002. godine.

Selekcija Turske osvojila je srebro 2001. godine na Evropskom prvenstvu čiji je bila domaćin.

Košarkaši Islanda imaju svoj istorijski, premijerni nastup na završnoj smotri najboljih selekcija Evrope.

FAVORITI

O favoritima je teško i nezahvalno govoriti govoriti. Možda nas je u to najviše uvjerilo proteklo Svjetsko prvenstvo, na kojem su svi Špacima kao fantastičnoj selekciji ali i domaćinima takmičenja, davali velike šanse. Na kraju, "Crvana furija" nije mogla dalje od četvrtinala, gdje ju je zaustavila Francuska. "Trikolori" su i na ovom takmičenju sigurno jedni od glavnih favorita za tron, a da li će ih snaći sudbina Španaca, vidjećemo u narednih 15 dana, koliko traje šampionat Evrope.

Francuska

Francuska favorit grupe A, a vjerovatno i cijelog prvenstva. Pozivu u reprezentaciju su se odazvala najveća imena, među kojima su i NBA zvijezde Toni Parker i Boris Diao. Suludo je trošiti riječi na tim "Trikolora". Parker je čeverostruki NBA prvak, dok Diao ima jedan prsten.

Vinsen Kole i Toni Parker

Podrška NBA zvijezdama biće Nando De Kolo, Evan Furnije, Mikael Žalabal. Gober sa svojih 2013. cm i bivši centar Partizana Žofri Lovernj (209 cm) sigurno će praviti velike probleme svima u skok igri. Spojimo li Parkerovu genijalnost, Diaovo iskustvo, Batumov, De Kolov i Fournierov šut za tri poena, Francuzi su s pravom favorit za naslov šampiona.

Srbija

Košarkaši Srbije dolaze u Berlin kao vicešampioni svijeta. "Orlovi" su u Španiji u polufinalu bacili na koljena Francuze i u finalu doživjeli poraz od nedodirljivih Amerikanaca.

Aleksandar Đorđević je napravio sjajan posao sa "Orlovima", koji su u nakon uigravanja u grupnoj fazi Mundobaketa "protutnjali" kroz nokaut fazu, porazivši Grčku, Brazil i domaćine ovogodišnjeg prvenstva.

Srbija u svom timu ima najkorisnijeg igrača protekle sezone Evrolige, Nemanju Bjelicu, koji je u dresu Fenerbahčea ostvarivao učinak od 12.1 poena i 8.5 skokova po utakmici. Bjelica je bio jedan od najvažnijiih igrača u timu koji je, predvođen Željkom Obradovićem, prvi put igrao na fajnal foru. Sjajne partije Bjelice nisu ostale neprimjećene, tako da će od naredne sezone nositi dres Minesote.

O Milošu Teodosiću ne treba trošiti puno riješi. Јedan od najboljih plejmejkera Evopre sa moskovskim CSKA je osvojio treće mejsto na fajnal foru prošlozezoneskog izdanja Evrolige sa prosječnim učinkom od 14.8 poena i sedam asistencija po meču. Spomenimo i to da je Teo prošle godine bio najkorisniji igrač plej ofa ruske lige. Teodosić je istinski kapiten na terenu koji ulijeva povjerenje svima, često preuzima odgovornost i donosi prevagu na pareketu.

Najveća snaga srpskog tima upravo je tandem Teodosić-Bjelica.

Miloš Teodosić

Na šampionatu na žalost nema Bobana Marjanovića, a problem selektoru Đorđeviću mogu praviti povrede Stefana Markovića i Bogdana Bogdanovića. Međutim, tu su Nikola Kalinić i Zoran Erceg, koji imaju odlične sezone iza sebe.

Španija

Španci stižu u Berlin bez nekoliko velikih imena. U timu "Crvene furije" nam Kalderona, Navara, Rubija, Ibake i Marka Gasola. Međutim, Španci itekako imaju dovoljno aduta za jedan dobar rezultat.

Pau Gasol (foto: kiaenzona.com)

Tu je velika NBA zvijezda Pau Gasol, koji sa reprezentacijom ima osvojena dva zlata. Prošle godine su Španiju su svi vidjeli u finalu Mundobsketa, međutim oni su stali u četvrtfinalu. Za seniorsku ekipu Barselone, Gasol je zaigrao u sezoni 1998-1999, a već dvije godine kasnije je već bio na draftu. Nastupao je za Atlantu, Memfis, da bi 2008. godine obukao dres Lejkersa. U posljednjoj sezoni u dresu "Јezerdžija" Pau je imao prosjek od 17,4, poena i 9,7 skokova po utakmici. Španci su oslabljeni, ali sa Gasolom u timu i sa već uigranim igračima Reala Rudijem Fernandezom, Sergiom Ljuljom, Felipeom Rejesom, kao i Nikolom Mirotićem sigurno može do kraja.

Ostali...

Zapaženiji rezultat mogli bi napraviti Italijani, koji pokušavaju da vrate reprezentaciju u evropski vrh. Sa Barnjanijem, Belinelijem i Galinarijem u timu, sigurni će biti "tvrd orah" svakom protivniku.

Galinari, Belineli i Barnjani (foto: gazzetta.it)

Grčka je, uz Hrvatsku, glavni favorit za prolaz u grupi C. "Heleni" u timu imaju Vasilisa Spanulisa, koji može sam riješiti svaku utakmicu, a podrška će mu biti Printezis, Slukas, Mancaris, Papanikolau i Zisis. Grčka je sekekcija koja može može izenanditi svakog rivala.

Repezentacija Turske, sa Boganom Tanjevićem na klupi, takođe neće biti lak protivnike nikome. Iako u timu nema Gorana Dragića, Slovenci bi mogli iznenaditi Hrvatsku i Grčku u grupi C. Selektor Јure Zdovc je dobro posložio ekipu koja sa Zoranom Dragićem, Јakom Blažičem i Klemenom Prepeličem može biti malo iznenađenje turnira.

BOSNA I HERCEGOVINA BEZ TELETOVIĆA, ĐEDOVIĆA I NURKIĆA

Reprezentacije Bosne i Hercegovine na šampionatu Evrope nastupiće bez prve zvijezde tima, Mirze Teletovića. Pored igrača Bruklin Netsa, selektor Duško Ivanović u Francusku nije poveo ni Јusufa Nurkića i Nihada Đedovića, tako da su šanse za nekim zapaženijim rezultatom dosta male. Međutim upravo ta rasterećenost može im pomoći da odigraju nekoliko dobrih utakmica i pokušaju izboriti nokaut fazu. Selekcija BiH je do sada učestvovala osam puta na završnim smotrama šampionata Evrope, a najbolji rezultat ostvarila je 1993, kada je zauzela treće mjesto.

Aduti BiH selekcije su organizatori igre Cedevite i Bajerna Nemanja Gordić i Aleks Renfro, kao i nisko krilo Ostendea Nedim Buza. Pored ove trojice igrača Ivanović je na šampionat Evrope poveo i Muhameda Pašalića, Adina Vrabca, Milana Miloševića, Marka Šutala, Dalibora Peršića, Elmedina Kikanovića, Edina Bavčića, Marija Todića i Andriju Stipanovića.

Košarkaši reprezentacije Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina je u grupi A, zajedno sa domaćinom Francuskom, Rusijom, Finskom, Izrealom i Poljskom, sa kojom će se sastati u prvom kolu 5. Septembra.

FINALE NA FUDBALSKOM STADIONU

Majstori igre po obučima boriće se da da stignu do nokaut faze u četiri grada. Utakmice grupne faze igraće se u Monpeljeu, Berlinu, Zagrebu i Rigi.

Francuzi će ugostiti selekcije grupe A u "Park i Suits" areni u Monpeljeu, kapaciteta 10.700 mjesta.

Selekcija Srbije, uz ostale učesnice grupe B igraće svoje utakmice u berlinskoj "Mercedes benc areni" koja ima kapacitet 14.500 mjesta.

Najveći kapacitet, kada je riječ o dvoranama u kojima će se odigrati grupna faza, ima "Arena" u Zagrebu (16.500) mjesta, dok je "Arena" u Rigi dvorana za 11.200 mjesta.

Završnica takmičenja održaće se u Francuskoj, na stadionu "Pjer-Moroj" u Lilu, koji ima kapacitet 27.000 mjesta. Ovaj multifuknkcionalni stadion otvoren je 2012. godine, a njegova izgradnja je koštala 282 milionadolara.

Stadion "Pjer Moroj" u Lilu

NBA IGRAČI NA EVROPSKOM PRVENSTVU

O tome kakav nas sportski događaj očekuje govori i broj igrača koji van reprezentativnih obaveza igraju u najjačoj ligi na svijetu. Ovogodišnji Evorbasket imaće najviše NBA igrača u istoriji tog takmičenja, čak 28.

Francusku smo već označili kao jednog od najvećih favorita takmičenja, čemu u prilog ide i činjenica da će na prvenstvu Evrope imati najviše NBA igrača, čak šest. Po tri igrača iz američke profesionalne lige na Evrobasketu imaju Hrvatska, Njemačka, Italija i Grčka, po dva Turska i Španija, dok Izrael, Litvanija, Poljska, Srbija, Gruzija i Ukrajina u timu imaju po jednu NBA zvijezdu.

Francuska:

Nikola Batum (Šarlot Hornets)
Boris Diao (San Antonio Spars)
Evan Furnije (Orlando Medžik)
Rudi Gober (Јuta DŽez)
Žofri Lovernj (Denver Nagets)
Toni Parker (San Antonio Spars)

Hrvatska:

Bojan Bogdanović (Bruklin Nets)
Mario Hezonja (Orlando Medžik)
Damjan Rudež (Minesota Timbervulvs)

Njemačka:

Dirk Novicki (Dalas Maveriks)
Tibor Plajs (Јuta DŽez)
Denis Šreder (Atlanta Hoks)

Dirk Novicki u dresu Dalas Maveriksa (foto:nbaserbia.com)

Grčka:

Јanis Atetokumpo (Milvoki Baks)
Kosta Kufos (Sakramento Kings)
Kostas Papanikolau (Denver Nagets)

Italija:

Andrea Barnjani (Bruklin Nets)
Marko Belineli (Sakramento Kings)
Danilo Galinari (Denver Nagets)

Španija:

Pau Gasol (Čikago Buls)
Nikola Mirotić (Čikago Buls)

Turska:

Furkan Aldemir (Filadelfija 76ers)
Ersan Iljasova (Detroit Pistons)

Srbija:

Nemanja Bjelica (Minesota Timbervulvs)

Izrael:

Omri Kaspi (Sakramento Kings)

Litvanija:

Јonas Valančiunas (Toronto Reptors)

Poljska:

Marćin Gortat (Vašington Vizards)

Gruzija:

Zaza Pačulija (Dalas Maveriks)

Ukrajina:

Aleks Len (Finiks Sans)

RUSI BEZ PREMCA, LITVANIЈA NAUSPЈEŠNIЈA KAO SAMOSTALNA DRŽAVA

Reprezentacija Rusije najtrofejnija je selekcija koja nastupa na ovogodišnjem Mundobasketu, ukoliko se računaju i naslijeđena odličja iz SSSR-a. Rusi su vlasnici čak 25 medalja, od kojih su 15 najsjanije.

Srbija je sa naslijeđenim medaljama iz bivše države na drugom mjestu sa osam zlatnih medalja.

Međutim, kada govorimo od zemljama koje su do medalja stigle kao samostalne, na prvom mjestu je Litvanija sa tri zlatna odličja, zatim slijede Španija, Italija i Grčka sa po dvije zlatne medalje.

Vječna lista pobjednika:

SSSR/Rusija 15-4-6
Јugoslavija/Srbija 8-6-4
Litvanija 3-2-1
Španija 2-6-3
Italija 2-4-4
Grčka 2-1-2
Čehoslovačka 1-6-5
Francuska 1-2-5
Mađarska 1-1-1
Letonija 1-1-0
Njemačka 1-1-0
Egipat 1-0-1
Poljska 0-1-3
Bugarska 0-1-1
Izrael 0-1-0
Turska 0-1-0
Hrvatska 0-0-2

Posljednjih 10 šampiona

Slovenija (2013): Francuska
Litvanija (2011): Španija
Poljska (2009): Španija
Španija (2007): Rusija
SCG (2005): Grčka
Švedska (2003): Litvanija
Turska (2001): Јugoslavija
Francuska (1999): Italija
Španija (1997): Јugoslavija
Grčka: Јugoslavija


GRUPE I RASPORED UTAKMICA


Grupa A (Monpelje)

Rusija
Bosna i Hercegovina
Francuska
Finska
Poljska
Izrael

1. kolo, 5. septembar

Poljska - Bosna i Hercegovina (15.00, RTRS)
Izrael – Rusija (17.30)
Francuska – Finska (21.00)

2. kolo, 6. septembar

Rusija – Poljska (15.00)
Finska – Izrael (17.30)
Bosna i Hercegovina – Francuska (21.00)

3. kolo, 7. septembar

Finska – Rusija (15.00)
Izrael- Bosna i Hercegovina (17.30, RTRS Plus)
Francuska – Poljska (21.00, RTRS Plus)

4. kolo, 9. septembar

Bosna i Hercegovina - Finska (21.00, RTRS Plus)
Poljska – Izrael (17.30)
Rusija – Francuska (21.00)

5. kolo, 10. septembar

Finska – Poljska (15.00)
Bosna i Hercegovina – Rusija (17.30)
Izrael – Francuska (21.00)

Grupa B (Berlin)

Island
Turska
Španija
Srbija
Italija
Njemačka

1. kolo, 5. septembar

Njemačka – Island (15.00)
Španija - Srbija (18.00, RTRS)
Italija – Turska (21.00)

2. kolo, 6. septembar

Srbija - Njemačka (15.00, RTRS)
Island – Italija (18.00)
Turska – Španija (21.00)

3. kolo, 8. septembar

Srbija - Island (14.30, RTRS)
Njemačka – Turska (17.45, RTRS Plus)
Španija – Italija (21.00, RTRS Plus)

4. kolo, 9. septembar

Turska - Srbija (14.30)
Italija – Njemačka (17.45, RTRS Plus)
Island – Španija (21.00)

5. kolo, 10. septembar

Srbija - Italija (14.30, RTRS)
Njemačka – Španija (17.45, RTRS Plus)
Turska - Island (21.00)

 
Grupa C (Zagreb)

Holandija
Grčka
Hrvatska
Slovenija
Makedonija
Gruzija

1. kolo, 5. septembar

Gruzija – Holandija (15.00)
Makedonija – Grčka (18.00)
Hrvatska - Slovenija (21.00, RTRS)

2. kolo, 6. septembar

Holandija – Makedonija (15.00)
Slovenija – Gruzija (18.00)
Grčka – Hrvatska (21.00)

3. kolo, 8. septembar

Slovenija – Holandija (15.00)
Gruzija – Grčka (18.00)
Hrvaska - Makadonija (21.00, RTRS)

4. kolo, 9. septembar

Grčka – Slovenija (15.00)
Makedonija – Gruzija (18.00)
Holandija – Hrvatska 21.00)

5. kolo, 10. septembar

Slovenija – Makedonija (15.00, RTRS Plus)
Gruzija – Hrvatska (18.00)
Grčka – Holandija (21.00)

 

Grupa D (Riga)

Estonija
Letonija
Litvanija
Ukrajina
Belgija
Češka

1. kolo, 5. septembar

Češka – Estonija (14.30)
Belgija – Letonija (17.30)
Litavnija – Ukrajina (20.30)

 
2. kolo, 6. septembar

Estonija – Belgija (14.30)
Letonija – Litvanija (17.30)
Ukrajina – Češka (20.30

 
3. kolo, 7. septembar

Litvanija – Belgija (14.30)
Češka – Letonija (17.30)
Ukrajina – Estonija (20.30)

 
4. kolo, 9. septembar

Belgija – Češka (14.30)
Letonija – Ukrajina (17.30)
Estonija – Litvanija (20.30)

 
5. kolo, 10. septembar

Ukrajina – Belgija (14.30)
Letonija – Estonija (17.30)
Češka –Litvanija (20.30)