latinica  ћирилица
04/09/2015 |  18:54 | Autor: RTRS

Za koga rade srpski ministri u Savjetu ministara BiH? (VIDEO)

Dok Vlada RS kritikuje srpske predstavnike u Savjetu ministara zbog nesaradnje, njih čini se kritike ne dotiču. Ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović tvrdi da imaju odličnu saradnju. A spisak politika i strateških dokumenata u kojima te saradnje nema nije mali.
Savjet ministara BiH - Foto: Screenshot
Savjet ministara BiHFoto: Screenshot

Iz Vlade upozoravaju Srbe u Savjetu ministara da ne preuzimaju ulogu kreatora politika i strateških dokumenata koja je u nadležnosti entiteta. Dok neki srpski predstavnici u Savjetu ministara na to odgovaraju pozivom da se manje priča, a više zajednički radi i koordinišu određene aktivnosti, iz Vlade im poručuju da više vode računa o interesima Srpske. Mnogo je kažu primjera gdje su određene odluke na nivou BiH donesene na štetu Srpske. 

Od infrastrukturnih do finansijskih projekata, dugačak je spisak primjera gdje se išlo na štetu Republike Srpske. Na sve to, tvrde u Vladi, srpski predstavnici u Savjetu ministara i poslanici SDS-a i NDP-a na nivou BiH, zatvarali su oči.

Šarović kaže da za džentlmenski dogovor da za kargo usluge budu otvoreni samo banjalučki i sarajevski aerodromi ne zna. A na pitanje da li je upoznat sa zaključcima Vlade da se od institucija na nivou BiH traži da sve aktivnosti u vezi sa saobraćajnom infrastrukturom sprovode uz potpunu i pravovremenu uključenost institucija RS, Šarović kaže da ne zna konkretno o kojim zaključcima se radi, ali da sa ministarstvima imaju odličnu saradnju.

To mišljenje nemaju u Vladi Republike Srpske. Smatraju da se interesi Srpske u Savjetu ministara guraju u drugi plan, a srpski predstavnici zaboravljaju ko im je dao mandat.

"Želim da te ljude upozorim. Krajnje je vrijeme da shvate gdje su i zbog čega su i da pojačaju saradnju sa nama", kaže ministar Petar Đokić.

Iz Vlade podsjećaju da je Republika Srpska često žrtva nerada u Federaciji BiH. Primjer za to je, kažu, i energetska strategija koju Fedraracija još nije donijela, a zbog čega su BiH najavljene sankcije.