latinica  ћирилица
04/09/2015 |  19:46 | Autor: SRNA

Karter: Nuklearni sporazum jača vojnu sposobnost SAD

Međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu jača sposobnost SAD da vojno intervenišu u slučaju da Teheran želi da proizvede atomsku bombu, ocijenio je američki ministar odbrane Ešton Karter.

- Realnost je da bi, bilo kakva vojna opcija, bila efikasnija sa ovim sporazumom, a nikako manja - naveo je Karter u tekstu objavljenom u listu "SAD danas".

On ističe da će Iran, prema sporazu koji su sredinom jula potpisali Teheran i velike svjetske sile, imati svoj civilni nuklearni program, koji će biti manji, ali usresređeniji.

- A mogućnost provjere, koja je predviđena sporazumom, daće nam dodatne informacije o tome da li planiraju eventualnu vojnu akciju - napominje Karter.

Iran i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) su 14. jula u Beču postigli istorijski sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Većina u Predstavničkom domu američkog Kongresa glasala je početkom jula za nacrt teksta kojim se odbacuje iranski nuklearni sporazum.

Za sada se još ne zna da li je taj broj glasova dovoljan da se uloži veto na rezoluciju o prihvatanju nuklearnog sporazuma. Američki predsjednik Barak Obama računa na podršku svojih 188 demokrata u Predstavničkom domu.

O tome treba da glasa i gornji dom Kongresa - Senat, u kojem većinu čine republikanci.

Stejt department 19. jula je tekst sporazuma o nuklearnom programu Irana predao Kongresu, koji ima 60 dana da o tome raspravlja i glasa.

Kongres, čija se republikanska većina protivi sporazmu, može da usvoji rezoluciju o simboličnom odobravanju ili o protivljenju što bi spriječilo američko ukidanje sankcija Iranu.

SAD su obećale da će te sankcije ukinuti ukoliko Iran poštuje sporazum.