latinica  ћирилица
10/09/2015 |  12:23 | Autor: sportske.net

"Eurohoops" izabrao 12 najboljih košarkaša EP svih vremena

Specijalizovani košarkaški portal "eurohoops" objavio je spisak 12 najboljih igrača svih vremena.
Vlade Divac i Dražen Petrović (arhivska slika) -
Vlade Divac i Dražen Petrović (arhivska slika)

Među 12 izabrabih je i legendarni Vlade Divac.

Pored Divca, u ekipi su još Toni Parker, Nikos Galis, Dražen Petrović, Dražen Dalipagić, Sergej Bjelov, Arvidas Sabonis, Krešimir Ćosić, Toni Kukoč, Dino Rađa, Dirk Novicki i Pau Gasol.

U ekipi je "eurohoops-a" je najbolji strijelac u istoriji Evropskih prvenstava Toni Parker, koji je sa liste vrha vječne liste skinuo legendarnog Nikosa Galisa. Parker sa Francuskom ima osvojeno zlato, srebro i bronzu, dok je Grk osvojio zlato i srebro.

Po mnogima najbolji evropski košarkaš svih vremena, Dražen Petrović je osvojio zlato u Zagrebu i jednu bronzu, u Atini dvije godine ranije, dok je njegov imenjak Dražen Dalipagić ima tri zlata.

Sergej Bjelov, simbol sovjetske košarkaške dominacije je sa SSSR osvojio četiri zlata, dva srebra i jednu bronzu, a još jedan nekadašnji igrač SSSR, Litvanac Arvidas Sabonis ima jedno zlato, dve bronze sa Sovjetima i srebro sa Litvancima iz 1995.

Među centrima su još Vlade Divac koji je sa Јugoslavijom osvojio tri zlata i dve bronze, mada su se granice te države menjale. Slavni Krešimir Ćosić ima sedam medalja sa Јugoslavijom, po tri zlata i bronze i jedno srebro, kojim se oprostio od EP 1981.

Toni Kukoč ima dva zlata i bronzu sa Јugoslavijom i još jednu bronzu, sa Hrvatima, onu nad kojoj je ostala sjenka odlaska sa postolja.

Dino Rađa ima medalju više, uz dva zlata, ima tri bronze, ovu jednu više je osvojio sa Hrvatskoj 1993. u Njemačkoj, kada je Kari Pešić doveo domaćina do senzacionalnog trijumfa.

Upravo Nijemci neke svoje medalje mogu da zahvale i Kariju, ali i Novickom. Slavni Dirk je osvojio srebro u Beogradu 2005. sa svojom selekcijom.

I na kraju Gasol stariji, Pau je sa Špancima na EP osvojio dva zlata, dva srebra i bronzu na debiju 2001. kada se Srbija stigla do zlata u Turskoj.

Nema sumnje, riječ je o strašnom timu u kojem nije bilo mjesta za veličine poput Dejana Bodiroge, Aleksandra Đorđevića i Predraga Danilovića.