latinica  ћирилица
10/09/2015 |  17:28 | Autor: RTRS

Belgijanci trećom pobjedom izborili osminu finala, trijumf Slovenije

Košarkaška reprezentacija Belgije pobjedom nad selekcijom Ukrajine rezultatom 79:71 ostvarila je treći trijumf u grupi D i tako se plsirala u osminu finala takmičenja.
Maskota EP u košarci 2015 (foto:eurobasket2015.org) -
Maskota EP u košarci 2015 (foto:eurobasket2015.org)

Belgijanci su grupnu fazu završili sa učinkom od tri pobjede i dva poraza, pa čekaju rasplet preostala dva duela kako bi saznali sa koje pozicije će na završnicu u Lil, a u opticaju su drugo, treće i četvrto.

Košarkaši Belgije su meč prelomili u trećoj četvrtini kada su dobrom odbranom preokrenuli vođstvo rivala i otišli na pet poena razlike.

Žile je predvodio Belgiju do pobjede sa 15 poena, Sem van Rosom je ubacio poen manje, uz šest asistencija, dok su po 11 koševa upisali postigli Seron i De Zeuv.

Za Ukrajinu, koja nije izborila nastavak takmičenja, najbolji je bio Fesenko sa dabl-dablom (20 poena, 11 skokova), dok je Lipovij ubacio 10 poena.

Slovenija je u grupi C savladala Makedoniju sa C 62:51, ali će za konačni plasman morati da sačeka ishod duela između Gruzije i Hrvatske.

izabranici Јure Zdovca su grupnu fazu okončali sa tri trijumfa i dva poraza, ali će Hrvati, zbog pobjede u međusobnom duelu, ukoliko savladaju Gruziju biti drugi.

S druge strane, Makedonci su upisali četvrti neuspjeh, uz samo jedno slavlje, pa će morati da navijaju za Hrvate i Grke, koji se u posljednjem meču dana sastaju sa Holanđanima, kako bi se domogli naredne faze.

Јedino je sigurno da su Grci prvoplasirana selekcija grupe, pošto imaju maksimalan učinak, dok će tek poslije kompletiranja svih susreta u grupi D biti poznato ko će na Čehe, a ko na Litvance. Upravo če ove dvije selekcije odmeriti snage od 21 čas u Rigi.

Najzaslužniji za pobjedu Slovenije bio je fenomenalni Zoran Dragić sa 20 poena i pet skokova, a najveću podršku imao je u Alenu Omiću – koji je meč završio sa dabl-dabl učinkom – 14 koševa i 11 uhvaćenih lopti. Klemen Prepelič upisao je sedam poena, a Јaka Blažič i Јure Balazic po šest.

S druge strane, u poraženom timu, najbolji je bio Vlado Ilievski sa 15 poena, ali je pravu podršku imao samo od strane Predraga Samardžiskog u vidu deset koševa i pet skokova.