latinica  ћирилица
15/09/2015 |  08:55 | Autor: RTRS

Španija-Grčka, od 18.20 i Francuska-Letonija od 20.55 (RTRS plus) (VIDEO)

Na Evropskom prvenstvu za košarkaše danas su na programu dvije utakmice četvrtfinala.
Košarka - Foto: RTRS
KošarkaFoto: RTRS

Od 18.30 časova sastaju se Španija i Grčka, dok će od 21 čas igrati Francuska i Letonija.

Utakmica Srbija - Češka je na progamu sutra od 18.30 minuta.

Od 21 čas Italija igra protiv Litvanije.

Televizija Republike Srpske prenosiće sve utakmice Evropskog šampionata do kraja takmičenja.

Sudar velikana prije plana

Evrobasket ulazi u završnu fazu, a prvi meč četvrtfinala donijeće i eliminaciju jednog favorita za medalju – Španija ili Grčka.

U dosadašnjem toku takmičenja Grci su pokazali znatno više. Igrali su karakterističnu tvrdu košarku na mali broj poena, što se i vidi po statistici, jer su drugi po broju dozvoljenih poena protivniku – 65,7 u prosjeku.

Međutim, daleko od toga da nemaju oružja u napadu – vođa tima je Vasilis Spanulis, on će preuzimati odgovornost u završnici, ali će i kreirati prostor za saigrače. Među njima ima mnogo onih koji su dorasli velikim izazovima – Јorgos Printezis specijalizovao se za velike utakmice, Slukas je više put demonstrirao smirenost pod pritiskom, a centarski par Burusis-Kufos potrudiće se da oteža posao Gasolu što je moguće više. Burusisu su godine oduzele od brzine, a nikada nije ni bio baš eksplozivan, tako da će veliki teret pasti na Kufosa.

Značajan na strani pomoći i u skoku biće Јanis Adetokumbo, Zisis i Kalates biće tu da unesu smirenost u pozicionom napadu, Mancaris će pokušati da dodatno učvrsti odbranu u svojim minutima, a dubina rotacije Grčke vidi se i po tome što malo prostora dobijaju Papanikolau i Perperoglu.

Upravo to može da bude problem Španaca – zbog izostanaka su za nijansu tanji nego inače, a dodatni problem predstavljaju povrede. Rudi Fernandes preskočio je meč osmine finala, sa povredama se muče i Gasol i Ribas, ali selektor Skariolo nije želio mnogo da govori o tome pred četvrtfinale.

Ipak, četvrtfinale jeste utakmica koja mijenja sve, a činjenica je da Španija ima imena koja mogu da joj donesu i zlatnu medalju. Uz to, Grčka jeste ostvarila sve pobjede, ali je imala i mnogo lakše protivnike od "Furije", što može da bude mač sa dvije oštrice. 

Domaćin sa Letonijom 

Francuska se kroz grupu prošetala sa pola snage, a ako se neko i zabrinuo poslije nešto laganijih partija "Trikolora" razuvjeren je u osmini finala kada su porazili Tursku.

Francuska ima trojicu igrača ekstra klase – Parkera, Batuma i Dijaa, a sve im je bliži i Rudi Gober, koji je dodatno poboljšao i višedimenzionalnom učinio i tako snažnu odbranu Francuza. Ta odbrana počiva na sjajnim atletskim predispozicijama skoro svih u timu i mogućnosti da dosta toga preuzimaju. Odatle vole da grade brzu igru, ali daleko od toga da nemaju rješenja u pozicionom napadu, uz igrače visoke sportske inteligencije poput Parkera i Dijaa, kao i napadački potencijal De Koloa.

Fizička superiornost naročito bi trebalo da dođe do izražaja u duelu sa Letonijom koja ne voli baš igru sa mnogo kontakta. Zbog toga će posebno biti značajna uloga Kasparsa Berzinša, koji je uz Dairisa Bertansa najbolji igrač ekipe na EP.

Letonci su slabo počeli EP na domaćem terenu u Rigi, savladali su Sloveniju u osmini finala, ali nisu ponudili nijedan ubjedljiv razlog zašto bi neko tipovao na senzaciju u duelu sa Francuskom.

U najavi meča rekli su da mnogo bolje igraju kada im je protok lopte brz, a vidjećemo koliko će rival sada to dozvoliti. Letonci će biti rasterećeni i uzdaju se uglavnom u šut za tri poena, pa bi mogli da namuče Francuze. Međutim, čak i da se to desi, Francuska bi trebalo da dobije utakmicu na suvi kvalitet i da se plasira u polufinale.