latinica  ћирилица
19/09/2015 |  11:21 | Autor: SRNA

Konferencija "Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - pogledi" (FOTO)

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci u toku je konferenciji povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Konferencija "Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - Foto: RTRS
Konferencija "Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazumaFoto: RTRS

Konferencija je podijeljena na tri panela. Na prvom, "Pogled iznutra" uvodničari će biti visoki domaći političari, dok će na panelu "Pogled iz regiona" riječ uzeti političari i visoki uglednici iz zemalja regiona. Na trećem panelu "Pogled izvana" govoriće, među ostalim, i predstavnici zemalja potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma.

ĐURIĆ: SRBIЈA PROTIV BILO KAKVIH NAMETANjA

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je Srbija protiv bilo kakvih nametanja u BiH i jednostranog diktiranja rješenja. Đurić je istakao da je Srbija protiv bilo kakvog oblika majorizacije bilo kog naroda i da iskrena ruka pomirenja premijera te zemlje Aleksandra Vučića svima u BiH predstavlja šansu koja bi trebalo da bude iskorištena.

"Srbija u Dejtonskom mirovnom sporazumu i dalje vidi šansu za saradnju BiH sa svim državama u regionu", rekao je Đurić i dodao: "Nastavićemo sa podrškom Republici Srpskoj poštujući Dejtonski mirovni sporazum".

INCKO: RASPISIVANjEM REFERENDUMA KRŠE SE NEKI ČLANOVI SPORAZUMA

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko tvrdi da Republika Srpska raspisivanjem referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH krši članove 3.1. G, 3.5. A, 3. B i 6. E Dejtonskog mirovnog sporazuma.

RЈEŠENjA UZ POŠTOVANjE USTAVNIH NADLEŽNOSTI

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić poručio je danas da u BiH treba donositi rješenja uz poštivanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti.

on je istakao da BiH ima tri glavna cilja - privredni razvoj, gđe je vidljiv rast ekonomskih indikatora u posljednjih pet mjeseci, evropske integracije i vladavinu prava.

Zvizdić - Izetbegović (foto: RTRS)

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak naglasio je da je bitno da svi u BiH najprije prepoznaju šta je to što je zajedničko, ističući da je Dejtonski sporazum jedan od najuspješnijih mirovnih sporazuma u svijetu i da je jedan od razloga njegove uspješnosti taj što niko nije njime zadovoljan.

On je navode o radikalnijim promjenama Ustava nazvao avanturističkim.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara rekao je da se sada živi u uređenju koje nije ni Vašingtonski ni Dejtonski sporazum, zbog čega su stanovnici u BiH nezadovoljni.

Bivši ministar inostranih poslova nekadašnje SRЈ Vladislav Јovanović poručio je da Dejtonski sporazum treba poštovati, a da je svaka najava ili priča o reviziji tog sporazuma ili pravljenje takozvanog "Dejtona dva" potpuno nekonstruktivna i može samo proizvesti neke stare strahove, ne samo kod srpskog, već kod svih naroda u BiH.

Nekadašnji ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da u BiH nije potrebno prepadati ljude pričama o centralizaciji ili otcjepljenju BiH, poručivši da trebamo biti zajedničko, a ne segregaciono društvo.

Konferencija o Dejtonu (foto: RTRS)

VUЈANOVIĆ: BiH U FOKUSU MEĐUNARODNE ZAЈEDNICE

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je da je BiH u fokusu interesovanja međunarodne zajednice na zapadnom Balkanu.

- Dijalog nema inicijativu i iz ugla Crne Gore BiH ima jasnu međunarodnu pozciju, rekao je Vujanović. On je istakao da su međunarodni zvaničnici uvijek izražavali zabrinutost za stanje u BiH.

On kaže da EU prvi put iskreno želi da pruži pomoć.

DODIK: U UKUPNIM ODNOSIMA U BiH - NAЈVAŽNIЈI ENTITETI

Predsjednik Srpske Milorad Dodik ocijenio je da su u ukupnim odnosima u BiH u suštini najznačajniji entiteti.

- Svi favorizuju SM i institucije BiH, ali suštinski, entiteti imaju najveći značaj", rekao je Dodik napomenuvši da postoje mnogi koji smatraju da je BiH u krizi i raspadu.

ČOVIĆ: IZMЈENE DEЈTONA NANIЈELE ŠTETU BiH

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da su promjene Dejtonskog sporazuma u odnosu na njegov izvorni oblik pravljene da bi se lakše donosile odluke, ali da je tim intervencijama nanesena šteta BiH. Čović je pojasnio je da je rezultat toga da se grubo poigralo sa osnovnom idejom tog sporazuma i da su narušeni odnosi ravnopravnosti, suverenosti i konstitutivnosti tri naroda u BiH, ali i drugih koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi.

Dragan Čović (foto: RTRS)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je Dejtonski sporazum u momentu donošenja bio dobro rješenje, ali da je predvidio da se mijenja i ide ka boljim rješenjima, te istakao potrebu da se gleda prema budućnosti.

Izetbegović smatra da su se od donošenja bonskih ovlaštenja pa do pada "aprilskog paketa" desile stvari koje su "BiH učinile bar malo funkcionalnijom". On je naglasio da Aneks 7, kao "srce Dejtona", nije ispunjen jer nije vraćena sva imovina niti je u potpunosti ostvaren.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je osnovni cilj Dejtonskog sporazuma bilo zaustavljanje sukoba u BiH, a da je u taj sporazum ugrađena i mogućnost evropskih integracija BiH.

- Ako bi bili spremni da djelujemo po izvornom Dejtonu i poštujući ustavne i zakonodavne nadležnosti svih nivoa vlasti i usvajamo dokumente koji ne zadiru u nadležnost bilo kojeg nivoa vlasti, onda ćemo postati spremni da mnogo aktivnije djelujemo unutar svih projekata i programa EU, istakao je Zvizdić.

GAVRANOVIĆ: PRIMЈENjUЈEMO SVE ODREDBE DEЈTONSKOG SPORAZUMA

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović izjavio je da ovaj grad poštuje i primjenjuje sve odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. - To smo potvrdili i u praksi dosljednim provođenjem zakona i drugih propisa, što se, prije svega, odnosi na povratak imovine prijeratnim korisnicima i vlasnikcima, te rješavanje brojnih pitanja izbjeglica i raseljenih lica koje su utočište našle u našem gradu, rekao je Gavranović.

Slobodan Gavranović (foto: RTRS)

On je istakao da je ova konferencija prilika da se osvrne na 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Ovo je prilika da procijenimo da li se u Dejtonskom mirovnom sporazumu može tražiti permanent društvene krize, kako su neki ocijenili. Važno je ocijeniti i kako je Dejton uticao na stanje u BiH i regionu i kakvi su njegovi odjeci, dodao je Gavranović.

----------------

Konferencija "20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - Pogledi" (foto: Srna)

Konferenciji prisustvuju predsjednici Republike Srpske i Federacije BiH Milorad Dodik i Marinko Čavara, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva Bakir Izetbegović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, kao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Skupu prisustvuju predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i poslanici, ministri u Vladi Srpske, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, gradonačelnici Mostara Ljubo Bešlić, Sarajeva Ivo Komšić i Banjaluke Slobodan Gavranović, izaslanik gradonačelnika Dejtona Met DŽozef, te zvanice iz javnog, političkog, društvenog i naučnog života Republike Srpske i BiH.

Ova konferencija organizovana je u tri panel-diskusije, a na diskusiji "Pogledi" o temi "Refleksije na Dejtonski mirovni sporazum i na budućnost BiH; Tačke slaganja i razmimoilaženja – prepreke ili put ka razumijevanju unutar BiH?" uvodničari će biti Čović i Izetbegović.

Na prvoj panel-diskusiji učestvovaće Dodik, Čavara, Crnadak i Vujanović.

Konferencija "20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - Pogledi" (foto: RTRS)

Druga panel-diskusija je "Pogledi regije" o temi "Regionalna saradnja – položaj BiH u odnosu na susjede; Da li Dejtonsko ustavno uređenje BiH predstavlja problem za regionalnu saradnju?". I na ovoj diskusiji panelisti će biti regionalni političari i visoki gosti iz susjednih zemalja.

Na trećoj panel-diskusiji "Pogledi izvana" o temi "Dejtonsko uređenje BiH i pridruživanje EU; Šta sa ovakvim uređenjem BiH – na koji način prevazići prepreke?" govoriće predstavnici zemalja potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma – SAD, Rusije, Velike Britanije, visoki predstavnik u BiH, predstavnici EU i OEBS-a.

Konferenciju "Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - pogledi" organizuju "Nezavisne novine" i grad Banjaluka, u partnerstvu sa Ministarstvom inostranih poslova BiH, Predsjedništvom BiH i drugim institucijama.