latinica  ћирилица
19/09/2015 |  12:16 | Autor: B92

Velš: Istorijski dan za češku košarku

Kapiten reprezentacije Češke Јiri Velš rekao je da je presrećan što je njegov tim dobio priliku da se bori za plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Češka je sa 97:70 pobijedila Letoniju u borbi za sedmo mjesto i kvalifikacije za Rio, čime je ostvarila svoj najbolji plasman na Evrobasket od raspada Čehoslovačke.

- Ovo je istorijski dan za češku košarku jer smo izborili šansu da se borimo za nešto za šta mnoge generacije nisu imale priliku da se bore, rekao je Velš.

- Pretrpjeli smo dva poraza u dva dana i nije bilo lako vratiti se i odigrati ovu utakmicu. Seli smo veče pre utakmice i rekao sam momcima da ne igramo za sedmo mesto, jer niko ne želi da igra da bi bio sedmi, već za san igranja na Olimpijskim igrama, dodao je Velš.

Pored Češke, mjesto u kvalifikacijama sa Evrobasketa izborile su i Francuska, Grčka, Italija i Srbija. U kvalifikacijama će igrati još i Angola, Tunis, Senegal, Kanada, Meksiko, Portoriko i Novi Zeland, dok će azijske reprezentacije biti naknadno poznate, kao i tri reprezentacije koje će biti domaćini.