latinica  ћирилица
22/09/2015 |  19:42 | Autor: RTRS

Smanjene krađe šuma (VIDEO)

Dugogodišnji problem Šuma Republike Srpske je nelegalna sječa i prodaja drvnih sortimenata.
Smanjene krađe šuma - Foto: RTRS
Smanjene krađe šumaFoto: RTRS

Samo u 2014. godini od šumskih gazdinstava otuđeno je oko 20 hiljada kubika drveta čija je približna vrijednost oko tri miliona KM.

Shvatajući ozbiljnost ovog problema, resorno ministarstvo u saradnji sa MUP-om Srpske donijelo je akcioni plan putem kojeg su u 2015. godini sproveli brojne aktivnostu radi sprečavanja krađe šume. Početkom godine zaplijenjeno je oko 2.000 kubika drvnih sortimenata.

Najnovija akcija MUP-a i resornog ministrastva sprovedena je prošle sedmice na lokalitetu Mokro gdje je zaplijenjeno 120 kubika drvnih sortimenata iz krađe šuma.

Šteta u šumskim gazdinstvima u 2013. i 2014. godini mjerila se u milionskim iznosima. Prema podacima resornog ministarstva, učestalost krađa šuma je u padu. U prvom polugodištu 2015. godine pričinjena šteta je oko milion maraka što je za 17 odsto manje nego u istom periodu u 2014. godini, a čak za 24 odsto manje od štete u šest mjeseci 2013. godine.

Goran Zubujić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srspke, rekao je da se krađa šume  najčešće manifestuje kroz bespravnu sječu, zatim krađu sa šumskih stovarišta, razne manipulacije prilikom otpreme šumskih drvnih sortimana kroz nelegalan promet i na druge načine.

Drvo se najviše krade u šumskim gazdinstvima Јahorina, Doboj, Banjaluka, Romanija i Prijedor. Iako je i dalje mali procenat riješenih prijava i naplaćene štete, u resornom ministarstvu najavljuju kontinuirano sprovođenje akcija, a cilj je da se potpuno zaustavi krađa šume ili bar ovaj problem svede na minimalni nivo.