latinica  ћирилица
23/09/2015 |  16:45 | Autor: SRNA

Mostar- Formirana kantonalna Vlada

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona izabrala je danas novu kantonalnu Vladu, koju će činiti HDZ BiH i SDA.
Mostar - Foto: RTRS
MostarFoto: RTRS

Nova kantonalna Vlada izabrana je 11 mjeseci nakon izbora, a osim HDZ-a i SDA, podržala su je i tri poslanika SBB-a, bez kojih ne bi bilo potrebne dvotrećinske većine za formiranje vlasti.

Protiv su glasali poslanici DF-a i SDP-a BiH, dok su oni iz HDZ-a 1990 bili suzdržani.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona je Nevenko Herceg iz HDZ-a BiH, a ova stranka ima još pet ministara, dok je SDA dobila šest resora, među kojima i jedno srpsko ministarstvo. On je, između ostalog, naveo da će cilj njegove vlade biti zaustavljanje negativnih trendova, stabilizacija budžeta, sanacija deficita, smanjenje javne potrošnje, povećanje ušteda, ravnomjerna raspodjela poslova, jačanje prihodovne strane budžeta.

Predsjednik kantonalne Skupštine Šerif Špago rekao je da je pred novom vladom veliki broj problema koje će morati ekspresno da budu riješeni.

Ministri iz HDZ-a su Stjepan Krasić, koji je na čelu Ministarstva saobraćaja i veza, Danko Јović - Ministarstvo poljoprivrede, Slađan Bevanda - Ministarstvo unutrašnjih poslova, Goran Opsenica - Ministarstvo zdravlja i Oliver Soldo - Ministarstvo za pitanja boraca.

Kada je riječ o SAD - Suad Hasandedić je ministar građevine, Rašid Hadžović obrazovanja, Adnan Faladžić finansija, Suad Balić pravosuđa, Ajdin Teletović turizma i Željko Laketić privrede.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona do sada nije formirana usljed nemogućnosti dogovora HDZ-a, SDA i DF-a dok su bili u koaliciji, a nakon izlaska DF-a iz koalicije zbog nedostatka većine, ali i unutarstranačkih sukoba u HDZ-u i SDA u vezi sa podjelom resora.