latinica  ћирилица
26/09/2015 |  20:02 | Autor: RTRS

Rudo- Ilegalni prelazi na ruti migranata? (VIDEO)

Nadležne bh. službe objavile su da bi granični prelazi kod Bijeljine, Zvornika i Trebinja, migrantima mogli biti najinteresantniji na novoj ruti prema Evropskoj uniji.
Rudo- Ilegalni prelazi na ruti migranata? - Foto: RTRS
Rudo- Ilegalni prelazi na ruti migranata?Foto: RTRS

Ipak, iskustva zemalja u regionu koja su već pogođena migrantskom krizom, potvrđuju da izbjeglice mnogo više koriste ilegalne prelaze.

Samo na području opštine Rudo postoji nekoliko takvih prelaza. Legalna su tri granična prelaza sa susjednim zemljama, ali postoji osnovana sumnja da bi migranti u BiH mogli ući kroz nekolicinu ilegalnih graničnih prelaza u ovoj opštini koji nisu podvrgnuti stalnim policijskim kontrolama.

Građani Rudog koji žive u neposrednoj blizini granice sa Srbijom, nije obradovala ovakva mogućnost. Kažu da nemaju ništa protiv izbjeglica, ali da nisu u stanju da im pomognu, prije svega, zbog nezavidne materijalne situacije u kojoj i sami žive.

Nadležne institucija nisu saopštile nikakve informacije, niti savjete kako se ponašati u slučaju izbjegličke krize. Lokalne vlasti poručuju da nemaju kapacitete za smještaj izbjeglica.

U Graničnoj policiji tvrde da, za sada, na tri granična prelaza sa Srbijom i Crnom Gorom nema izbjeglica i da nisu primili službenu informaciju da bi migranti u BiH mogli ući preko Rudog.

"Uzimajući u obzir sveukupnu situaciju i mjere u susjednim zemljama koje se preduzimaju, ovakav razvoj događaja ne može se isključiti. Trenutno Granična policija BiH na ovom dijelu granice, provodi redovne aktivnosti graničnih provjera na graničnim prelazima", saopšteno je iz Granične policije.

Ostaje nejasno, kako migranti mogu znati za lokalne puteve koji spajaju BiH i Srbiju, a na kojima nema zvaničnih prelaza, osim ako ih neko dobro upućen ne usmjeri na prelaze za koje ne znaju ni svi mještani sa dviju strane rijeke Lim?!