latinica  ћирилица
29/09/2015 |  13:48 | Autor: SRNA

Karadžić: UN I SZO Da sprovedu istragu o oboljelima u pritvoru

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je danas da UN i Svjetska zdravstvena organizacija sprovedu istragu o povećanom broju malignih oboljenja među pritvorenicima Haškog tribunala.
Radovan Karadžić - Foto: AP
Radovan KaradžićFoto: AP

Karadžić je tokom Statusne konferencije koja je održana o njegovom zdravlju konstatovao da je neuobičajeno da se na tako malom prostoru kakav je Pritvor pojavi tako veliki broj oboljelih i ukazao da je neophodno da se utvrdi šta je posrijedi, te da se prekine galopirajući rast maligniteta.

Zahtjev za istragu o tome kako pritvorski sistem utiče na zdravlje pritvorenika, Karadžić je zasnovao na tvrdnji da je od njegovog dolaska u ljeto 2008. godine jedanaest pritvorenika oboljelo od malignih oboljenja, a najmanje osam od drugih teških bolesti, prenose beogradski mediji.

"Holandski pritvorski sistem nije za krhke ljude u trećem dobu", rekao je Karadžić i dodao da je osoblje pritvora "odlično", ali su pravila besmislena.

Karadžić je potvrdio da je 28. avgusta bio "najhitnije" operisan zbog upale žučne kese, neposredno pošto se Raspravnom vijeću požalio na zdravstvene tegobe.

"Zahvaljujući vašoj intervenciji, istoga dana su me poslali na ultrazvuk, gdje su vidjeli da je žučna kesa u krajnjoj fazi... Sutradan bih već požutio. Istog dana, najhitnije sam operisan", naglasio je Karadžić i dodao da mu je bio povećan nivo šećera u krvi, a da je sada stabilizovan.

On je naglasio da je fizički aktivan i da se svakodnevno bavi sportom.

Predsjedavajući sudija Ogon Kvon rekao je da raspravno vijeće "s olakšanjem" konstatuje da se Karadžić sada dobro oporavio od operacije i da njegovom zdravlju pridaje "najveću važnost", dodavši da je za uslove u Ševeningenu na koje Karadžić upućuje nadležna pritvorska uprava i Sekreterijat suda.

Sudija Hauard Morison pozvao je Karadžića da Vijeće ubuduće ranije izvjesti o svom zdravlju i naglasio da su za njegove probleme sa žučnom kesom saznalu "vrlo kasno".