latinica  ћирилица
01/10/2015 |  08:04 | Autor: TANЈUG

Orban: Evropi prijeti destabilizacija zbog izbjegličke krize

Premijer Mađarske Viktor Orban upozorio je u Ujedinjenim nacijama da će Evropa biti destabilizovana ukoliko se masovni priliv izbjeglica i migranata nastavi nesmanjenom žestinom.
Viktor Orban - Foto: AP
Viktor OrbanFoto: AP

"Ukoliko ne bude promjene u aktuelnim trendovima priliva, Evropa će biti destabilizovana", rekao je Orban sinoć na sastanku sazvanom kako bi se dogovorio globalni odgovor na izbjegličku krizu, prenijela je agencija AFP.

U toku je intenzivna diplomatska debata oko načina za okončanje rata u Siriji, usljed kojeg je tu zemlju napustilo četiri miliona ljudi i krenulo prema bogatim evropskim zemljama, što je rezultovalo izbjegličkom krizom.

Mađarska je zauzela tvrd stav po pitanju priliva izbjeglica, pa je podigla ogradu na svojoj granici sa Srbijom kako bi spriječila njihov ulazak, podsjeća AFP.

Orban je pozvao generalnog sekretara Ban Ki-muna da pokrene pregovore o podjeli tereta priliva izbjeglica tako što će biti određene globalne kvote za prihvat izbjeglica.

"Želim da budem jasan: Evropa neće moći sama da ponese taj teret", istakao je mađarski premijer.
Rješenje izbegličke krize će zahtijevati posvećenje veće pažnje ojačanju mira i ekonomskog razvoja kako bi "ljudima bili vraćeni njihovi domovi i njihova zemlja", rekao je Orban.

"Naš cilj ne može da bude da im pružimo novi evropski život", istakao je on.