latinica  ћирилица
01/10/2015 |  08:48 | Autor: TANЈUG

Avganistanske snage preuzele kontrolu nad Kunduzom

Avganistanske vladine snage preuzele su kontrolu na Kunduzom, strateški važnom gradu na sjeveru Avganistana, koji su početkom sedmice osvojili talibani, saopštili su zvaničnici.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Sedik Sediki izjavio je da operacija "čišćenja grada i dalje traje", dodajući da bi to moglo da potraje nekoliko dana.

Sediki je rekao da je zajednička operacija vojske i policije pokrenuta kasno sinoć i da je "grad osvojen do 3.30 časova", prenijela je agencija AP.

Prema njegovim riječima, oko 200 talibanskih boraca poginulo je u sukobima.

Sediki, međutim, nije naveo da li ima žrtava među vladinim snagama.

U Kunduz su juče stigle i specijalne snage NATO-a kao podrška avganistanskim vojnicima.

Snage avganistanske vlade krenule su prije dva dana u kontraofanzivu radi vraćanja kontrole nad Kunduzom izgubljene prethodnog dana. 

Ofanziva nekoliko stotina ekstremista na taj grad od blizu 300.000 stanovnika, na strateškoj raskrsnici koja povezuje Avganistan i Pakistan, Kinu i Srednju Aziju, počela je 28. septembra. Do večeri je zauzeto više od pola gradske teritorije, a potom su talibani preuzeli i potpunu kontrolu.

Kunduz je jedan od najvećih i najbogatijih gradova Avganistana, a istoimena provincija jedna je od žitnica te zemlje. To je prva urbana oblast koju su talibani zauzeli od invazije koju su predvodile SAD 2001. godine i njihovog naknadnog svrgavanja s vlasti, i najozbiljniji neuspjeh vlade predsjednika Ašrafa Ganija od njegovog dolaska na vlast prije godinu dana.

U Kunduzu se stiče nekoliko strateški važnih puteva na granici provincije sa Tadžikistanom.