latinica  ћирилица
01/10/2015 |  08:58 | Autor: SRNA

Čavara: Nova parlamentarna većina za mjesec ili dva

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara očekuje da će se situacija u vezi sa parlamentarnom većinom u ovom entitetu riješiti u narednih mjesec ili dva.
Marinko Čavara( arhiv) -
Marinko Čavara( arhiv)

 Čavara smatra da će se nova parlamentarna većina u ovom entitetu, ukoliko do nje dođe, sigurno odraziti i na nivo BiH.

On je izrazio zadovoljstvo razgovorima između SDA i SBB-a, jer je to, kako je rekao, jedina realna opcija u ovom trenutku, a i s obzirom na podršku koju je SBB dobio na proteklim izborima.

"To je put za rješenje, s druge strane smatramo da će se prekompozicija odnosa i stvaranje nove parlamentarne većine u FBiH odraziti i na nivo BiH", rekao je Čavara za "Glas Srpske".

Komentarišući stav potpredsjednika FBiH Milana Dunovića da neće napustiti tu poziciju i lidera DF-a Željka Komšića da je ova stranka u opoziciji, Čavara je rekao da DF, ukoliko je opoziciona stranka, treba da napusti sve pozicije vlasti.

"Sada imamo situaciju da su četiri ministra iz DF-a u Vladi FBiH podnijeli ostavke i ne učestvuju u izvršnoj vlasti, a putem potpredsjednika entiteta onemogućavaju popunu upražnjenih mjesta u Vladi. Opoziciono ponašanje sa pozicije vlasti je nekorektno i to je u najvećoj mjeri doprinijelo trenutnom stanju u FBiH", rekao je Čavara.

On je izrazio uvjerenje da će taj problem ubrzo biti riješen sa novim partnerima u vlasti pod uslovom da Dunović, odnosno DF ne bude blokirali taj proces sa pozicije potpredsjednika entiteta.