latinica  ћирилица
01/10/2015 |  11:10 | Autor: SRNA

Crnadak razgovarao sa Lavrovim u Njujorku

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak u Njujorku je, na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN, sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovim razmijenio mišljenja o političkoj situaciji u BiH, globalnim bezbjednosnim izazovima, kao i mogućnostima unapređenja bilateralne saradnje između dvije zemlje.
Sergej Lavrov i Igor Crnadak - Foto: SRNA
Sergej Lavrov i Igor CrnadakFoto: SRNA

Tema razgovora bila je i očekivana posjeta Crnatka Rusiji u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Savjeta Evrope, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je učestvovao i u radu sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica Savjeta za regionalnu saradnju, kojem je prisustvovao i evropski komesar Јohanes Han.

Na ovom sastanku razgovarano je o nastavku saradnje zemalja regiona i evropskih integracija nakon Bečkog samita o Zapadnom Balkanu, te o migrantskoj krizi.

Crnadak je izrazio očekivanje da će proces integracije u EU preostalih zemalja Zapadnog Balkana biti nastavljen odgovarajućom dinamikom i govorio o izazovima koji će se naći pred BiH na tom putu.

On je naglasio da će BiH nastaviti sa odgovornom politikom koja će biti u skladu sa evropskim načelima po pitanju saradnje sa zemljama regiona i pitanju rješavanja migrantske krize.

Na sastanku Komiteta Organizacije islamske saradnje Crnadak je generalnog sekretara OIK-a Ijada Madanija i ministre inostranih poslova upoznao o napretku BiH na putu evropskih integracija u proteklih godinu dana i reformskim procesima u zemlji.

Crnadak je uputio poziv zemljama članicama OIK-a da snažnije investiraju u BiH i tako podrže njen ekonomski razvoj, u isto vrijeme predstavljajući potencijalne oblasti za ulaganja, poput energetskog, prehrambenog i turističkog sektora za koje su, posebno arapski, investitori već izrazili interes.