latinica  ћирилица
01/10/2015 |  11:43 | Autor: TANЈUG

Za hrvatske maturante pravi Hrvati su samo katolici

Hrvatski maturanti smatraju da su samo katolici pravi Hrvati, da NDH nije bila fašistička tvorevina, a da je homoseksualnost bolest, poražavajući su rezultati istraživanja političke pismenost hrvatske omladine koji ukazuju na katastrofalno neznanje tog dijela populacije.
 - Foto: Domaci.de
Foto: Domaci.de

 Istraživanje su sproveli GOOD inicijativa, GONG i Institut za društvena istraživanja na uzorku od 1.146 maturanata, čija su politička (ne)znanja ispitana kroz 19 pitanja u tri područja - politički pojmovi, ustavno-političko uređenje i politička informisanost, prenosi portal Index.hr. 
  Na svako su pitanje mogli da odaberu jedan od četiri odgovora, ali je tek jedan od ukupnog broja ispitanih učenika ispravno odgovorio na sva postavljena pitanja.
 Gotovo tri četvrtine učenika završnih razreda srednjih škola ne smatra da je NDH bila fašistička tvorevina, polovina njih tvrdi da je homoseksualnost vrsta poremećaja ili bolesti i da bi ljudima takvog seksualnog opredjeljenja trebalo zabraniti javne istupe, budući da  tako mogli nepovoljno da utiču na mlade.
 Među ispitanima njih 40 odsto smatra da Hrvatska ima bogatiju tradiciju od većine naroda i da su pravi Hrvati jedino katolici.
 Identičan procenat maturanata čvrsto se protivi svakom pokušaju sudskog progona hrvatskih ratnih veterana za zločine počinjene tokom posljednjeg rata, dok 73 posto njih ne zna ko je hrvatski premijer, čak ni onda kada im se ponude četiri moguća odgovora.
 Najveći procenat anketiranih odgovorio je tačno na pitanje što podrazumijeva trodioba vlasti i šta je Ustav.
 Istovremeno, tek 19 odsto učenika znalo je da izvršnu vlast obavlja koalicija SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a.
 Hrvatska omladina se u ovom istraživanju u velikoj mjeri deklarisala kao religiozna - njih 43 odsto kaže da su uvjereni vjernici koji prihvataju sve što uči vjera, dok se njih 25 procenata smatra "običnim" vjernicima.
 Najveći stepen tolerancije, pokazuje istraživanje, maturanti pokazuju kada se radi o drugoj rasi, vjeri ili naciji. Kad se radi o ravnopravnosti polova, polovina ispitnih ne slaže se s tvrdnjom da je muškarac taj koji bi trebalo da zarađuje i prehranjuje porodicu.
 Tačan odgovor na pitanje kojim pojmom se označava pravo vlasti da donosi odluke dalo je 45,2 odsto maturanata, dok je njih manje od pola (43 proventa) znalo kada su održani prvi višestranački izbori u Hrvatskoj.