latinica  ћирилица
01/10/2015 |  12:13 | Autor: RTRS

Mirjanić: Odrediti zakup za zemljište u državnoj svojini (VIDEO)

Nakon posjete bilećkim mljekarima i poljoprivrednim proizvođačima u Nevesinju, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić razgovarao je sa trebinjskim vinarima i proizvođačima koji se bave sakupljanjem i preradom ljekovitih biljaka.
Stevo Mirjanić sa vinarima - Foto: RTRS
Stevo Mirjanić sa vinarimaFoto: RTRS

Najviše pažnje u ovim razgovorima posvećeno je unapređenju poljoprivredne proizvodnje putem poboljšanja uslova, prvenstveno rješavanja pitanja zemljišta i sistema za navodnjavanje.

Vlada Srpske i nadležne lokalne institucije rješavaće pitanje korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini kroz koncesije ili zakup, istakao je ministar nakon razgovora sa hercegovačkim proizvođačima. Postoji sve veći interes za zemšljište koje bi koristili tržišno orijentisani proizvođači, što je ocijenjeno kao dobro. Zbog toga je takvo zemljište potrebno popisati i odrediti uslove za dobijanje u zakup. U Trebinju je riječ o površini od oko 650 hektara.

Budući da je Hercegovina područje prepoznatljivo po ljekovitom bilju, u ovu proizvodnju, posebno u preradu, neophodno je više ulagati, istakao je Mirjanić nakon posjete "Ljekobilju" Anđelić, jednom od najuspješnijih proizvođača bilja.