latinica  ћирилица
01/10/2015 |  13:04 | Autor: TANЈUG

Moskva: Rusija će informisati SAD o toku operacije

Rusija će informisati SAD o toku ruske operacije u borbi protiv terorističke grupe "Islamska država" , izjavio je danas zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov.

On je naveo da iz Vašingtona "nije bilo signala" da želi da učestvuje u radu informativnog centa u Bagdadu, koji su formirale Rusija, Sirija, Irak i Iran.
 "Informisaćemo zainteresovane strane, uključujući SAD, o našoj aktivnosti u okviru vazdušne operacije u borbi protiv IS", rekao je Rjabkov u Sankt-Peterburgu, navodi TAS S.
 Prema njegovim riječima, iz SAD nisu stizali nikakvi signali da žele da učestvuju u radu informativnog centa u Bagdadu, koji su formirale Rusija, Sirija, Irak i Iran radi prikupljanja i obrade obaveštajnih informacija o aktivnosti IS.
 "Mi na tome ne insistiramo", kazao je funkcioner ruskog MIP-a.
 Rjabkov je rekao i da Moskva nije slala nikakve negativne signale SAD u vezi sa njihovim prisustvom u vazdušnom prostoru Sirije.
 "Ne mogu da se složim da su s naše strane ka SAD upućivani nekakvi negativni signali ili nešto slično", kazao je zamjenik šefa ruske diplomatije, komentarišući preporuku Rusije da se avijacija SAD uzdrži od letova iznad Sirije.
 "Mi smo američkim kolegama uputili preporuku a oni mogu da je usliše ili ne", rekao je Rjabkov, dodajući da termin "demarš" koji se pominje u svjetskim medijima nema "toliko negativan karakter koji mu se pridaje u svakodnevnom nivou".
 "U diplomatskoj praksi demarš nema negativnu crtu. Demarš za diplomate predstavlja gest, bilo koji signal, koji drugoj strani saopštava nešto ozbiljno. To može biti i pozitivan signal", dodao je ruski diplomata.