latinica  ћирилица
01/10/2015 |  13:13 | Autor: TANЈUG

Bivši ministar vodi kampanju za izlazak Britanije iz EU

Britanski ministar finansija iz perioda Margaret Tačer, Najdžel Loson, izjavio je danas da će predvoditi kampanju u okviru Konzervativne partije premijera Dejvida Kamerona u cilju borbe za izlazak iz Evropske Unije.
Najdžel Loson - Foto: The Telegraph
Najdžel LosonFoto: The Telegraph

Evroskeptik, koji je bio kancelar u doba "čelične lejdi" od 1983. do 1989. godine, naveo je u tekstu za britanski Tajms da su planovi premijera da vrši pritisak za reforme unutar EU "veoma tanke" i da najvjerovatnije neće uspjeti.
 Loson, predsjednik grupe u okviru partije ''Konzervativci za Britaniju'' koja se bori za izlazak iz EU, rekao je da će, ako ne dođe do ''pravih reformi'', pozvati na napuštanje Unije, prenijela je agencija AFP.
 ''EU, nažalost, neće da se reformiše ili da udovolji zahtjevima i vrati moć odlučivanja zemljama članicama i njihovim narodima'', ukazao je konzervativni političar.
 Prema navodima francuske agencija, Kameron nastoji da ponovo pregovara o uslovima članstva Velike Britanije prije nego što raspiše referendum krajem 2017. godine na kome će konačnu odluku o članstvu te zemlje u EU donijeti građani.
 Britanski premijer je obećao da će zahtijevati šire promjene u funkcionisanju EU koje će između ostalog uključiti: zaštitu suvereniteta, postojanje mogućnosti o ograničenju koristi za migrante, kao i povećanje konkurentnosti. 
 Kako navodi francuska agencija, Loson tvrdi da je Kameron već smanjio zahtjeve, i pozvao ga je da postavi one od kojih nece odustati ni po koju cijenu.
 ''Imam četiri prioriteta - okončavanje automatske nadmoći zakona EU nad britanskim, mogućnost da Britanija sama postiže trgovinske sporazume sa zemljama čije su privrede u brzom razvoju, poput Indije i Kine, mogućnost da kontroliše imigraciju iz zemalja EU, kao i odustajanje EU od privrženosti ideji 'sve bliže Unije' '', izjavio je Loson.
 On je pozvao kolege da se pridruže kampanji, upozorivši da će u suprotnom ''manje umjereni, ksenofobični glasovi dominirati debatom''.
 Poziv na učešće u kampanji nastupio je neposredno nakon zahtjeva britanske Nezavisne partije za ujedinjene svih anti-EU frakcija u novu grupu pod nazivom ''Napustiti EU''.
 Lider Nezavisne partije Najdžel Faraž izjavio je prošle nedelje na konferenciji za štampu da je tabor koji se protivi EU na putu ''da osvoji najznačajniju istorijsku i političku pobjedu''.
 Prema anketi objavljenoj u listu Tajms, 40 odsto građana bi glasalo za izlazak iz EU, dok je 38 odsto za ostajanak u 28-članom bloku.